Последни Рецепти
Последни Статии

Лоши навици на сън водят до напълняване

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Ако има нещо, което няма как да не видите е, че хората с наднормено тегло все повече. Може да сте го установили и по себе си, с това че ви се налага да си купувате по спешност с един номер по-големи дънки. И се ограничавате в храната. И се опитвате да спортувате. Но не се получава. Обяснението може да бъде и в други неща – в хормони, в стрес, в криза в отношенията… обяснението може да бъде и качеството на съня.

woman sleeping pix 1
Лоши навици на сън водят до напълняване

Все повече данни правят връзка между лошия сън и натрупването на килограми. Това се потвърждава и от ново изследване, проведено от Университета на Глазгоу, което установява, че хора, които са генетично предразположени към затлъстяване, е по-вероятно да натрупат килограми, ако имат нездравословни навици за сън.
„Тези данни показват, че при хора с висок генетичен риск за затлъстяване променливите навици – твърде много или твърде малко сън, дрямка през деня и работа на смени, оказват отрицателен ефект върху теглото им“, обяснява изследователят д-р Джейсън Гил от Университета на Глазгоу, Шотландия.
Екипът на Университета на Глазгоу разгледал статистически данни за почти 120 000 души във Великобритания. Изследователите установили, че сън по-малко от 7 часа или повече от 9 часа на нощ увеличава риска от затлъстяване при тези, които са генетично предразположени.
Хора с такава предразположеност, които спят повече от 9 часа на нощ, са с 4 килограма по-тежки от други със същите гени, които спят между 7 и 9 часа, показват данните. В същото време тези, които спят по-малко от 7 часа, са с малко над 1,8 кг по-тежки от тези, които са спали според нормата.
Въпреки че изследването не установява директна причинно-следствена връзка, учените установяват, че съня и теглото са свързани независимо от хранителния режим, здравословните проблеми и нивото на доходите.
„Трябва обаче да се подчертае, че влиянието на вредните навици за сън са много по-маловажни при тези хора, които са с малка генетична предразположеност към напълняване. Тези хора живеят някак без особени последствия с лошите си навици за сън“, обяснява д-р Джейсън Гил.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории