Как да познаем свежото агнешко в магазина
Добави към моето меню
Как да познаем замразеното от свежото агнешко на пазара?
Традицията е на трапезата на Великден и на Гергьовден да има агнешко месо.
Рецепти с агнешко
За да приготвим вкусно ястие с агнешко или ярешко месо трябва да имаме прясно и с добро качество месо. Има щастливци на които имат изпращат такова месо, някои купуват директно от ферми, но голяма част от нас го купуват в магазина.
Агнешкото има прекрасен аромат. В българската кулинарна традиция, използваме основно джоджен, пресен лук и чесън, червен пипер и черен. Добре се съчетава и със спанак.
Правила за приготвяне на агнешко месо
Проверени вкусни рецепти с агнешко
Замразено месо, внос от Нова Зеландия и Австралия, се предлага като свежо в търговската мрежа, предупреждават производители. Колко ще ни струва агнешкото за трапезата и как да разпознаем замразеното от свежото месо?
Във фермата килограм живо тегло върви между 4 и 5 лева, а в последните дни преди празника може да достигне и 6 лева за килограм. Така едно агне от 20-25 килограма можем да купим за средно 120-150 лева. В магазина обаче цената на килограм започва от 11-12 лева и достига до 16-17 лева. Т.е. от фермата до търговската мрежа месото поскъпва близо три пъти.
От обора до щанда то поскъпва почти тройно. Допълнително цената на агнешкото се надувала от прекупвачи, които обикаляли фермите, изкупували животните и ги продавали на търговците. Така за всеки килограм живо тегло слагали поне лев отгоре преди да достигне до магазина. А там надценките са поне двойни. Най-чувствително е покачването при агнешкия бут, който вече се продава близо 16 лева килограма в Кюстендил. Плешката струва най-скъпо в Русе и Варна. Предпразнично обаче всеки развързва кесията и избира най-доброто за трапезата.
И тази пролет традиционно пазарът ще е залят от замразено агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Някои от разфасовките дори били доставени още в началото на годината в някои от големите вериги преди да се изостри вниманието на контролните органи, твърдят производителите.
За да избегнем замразено агнешко, което се продава за свежо, трябва да следим за цвета. След това да видим срока на годност.
Оказва се, че по цената трудно можем да познаем замразеното месо, тъй като търговците се възползват от момента и го продават на цените на свежото. По какво може да се познае замразяваното месо?
По цвета, замразяваното месо има по-слаб цвят, не е толкова розово, а по-скоро сиво.
И ако осветлението в магазина може да промени цвета, то формата на замразяваното месо е някак много правилна, по калъп, за да заема по-малко място при транспортирането. Като се има в предвид, че за да стигне от Нова Зеландия до тук с кораб са необходими месеци, отделно време за съхраняване по вериги, докато стигне до трапезата ни, такова месо не е редно да бъде предлагано като прясно или охладено (което означава съхранявано до 6 дни).