Последни Рецепти
Последни Статии

Любопитни факти за бирата

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

• Бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка след водата и чая. Произвежда се от преваряването и ферментацията на нишесте от зърнени култури, най-вече малцов ечемик, но е възможна и употребата на пшеница, царевица, ориз.
• Първата американска бира е произведена в имението на сър Уолтър Райли през 1587 г. Колонизаторите пратили съобщение до родната Британия, че искат още доставка на бира, но после решили да си я произвеждат сами.
• Първата пивоварна, която произвежда за пазара в Нови Амстердам (Ню Йорк) е построена през 1612 г.
• Първата съвременна светла бира, с характерния й златист цвят е произведена в Пилзен, Бохемия (днешна Чехия) през 1842г. от 29-годишния пивовар Йозеф Грол. Той използвал местната мека вода. Бирата била кръстена на града Пилзнер.
• Първата бира в метална кутия „Крюгер” се продава на 24 януари 1935 г. от компанията със същото име в Ричманд, Вирджиния, САЩ.

beer pix 1

Любимата компания на бирата
Бирата е най-предпочитаната от всички слабоалкохолни напитки. А и напоследък не е само сезонно питие за утоляване на жаждата през лятото (стана „модерно“ да се пие бира и през зимата, но не и на ски пистата). И жени и мъже пият бира, не само защото е приятно, но и защото в умерени количества е полезна за организма заради основната и съставка ечемика. Може и да седнем само на по чаша бира, но знаем, че тя върви още по- добре с определени храни. Вижте кои от тях са най-добрата компания на бирата, според foodpanda.

beer pix 2

1. Бира с картофи – това определено е комбинация номер 1, особено през лятото на плажа.
2. Бира с цаца – Това е втората най- предпочитана комбинация за море, особено по родното Черноморие.
3. Бира с пица – Универсално, подходящо за събиране с приятели и пред телевизора, гледайки мач на любимия си отбор.
4. Бира с ребърца – тази напитка определено обича месото. Точно за това хапвайте по-често свински ребърца, придружени с чаша бира.
5. Бира с морска храна – морските дарове обикновено имат солен вкус, така че е добре да ги хапвате със светла бира. Мидите вървят с лека бира, докато стридите с по-горчива.
6. Бира и пилешко месо – Бялото месо се сервира със светла бира, докато тъмното с тъмна бира. Подправките, с които се гарнира месото, правят различен вкуса на напитката.
7. Бирата не се сервира често с десерти, но има много добри комбинации. Всички десерти с шоколад и карамел, без плодове в тях са добра комбинация с напитката.

Има и много рецепти, които се приготвят с бира, от маринатата за скарата до десети.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории