Лучен пай
Добави към моето меню
Лучен пай
Приготвян много кратно през зимата на вилата, когато гори камината, като нещо, което иска малко продукти, приготвя се бързо и е вкусно
Продукти
За тестото
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. вода
3 ч.ч. брашно, до меко тесто
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. олио
За плънката
4-5 глави кромид лук големи
200 г краве сирене (или 300 г извара)
2 яйца
Подправки по вкус – чубрица, риган, червен пипер
1 с.л. олио
Рецепта за лучен пай
• Тестото се приготвя като за содена питка – смесва се содата с киселото мляко да шупне, водата, брашно и се замесва меко еластично тесто. Накрая се добавя олиото
• В намазнена тава се разстила тестото, като се вдига по краищата за да се образува борд
• Лукът се нарязва и се претрива с щипка сол. Задушава се до златисто с 1 с.л. олио и се оставя да се охлади леко
• Към лука се добавя натрошеното сирене и яйцата. Овкусява се с подправки
• Сместа се разпределя върху тестото
• Пече се до готовност
• Поднася се нарязано като пица