Последни Рецепти
Последни Статии

Лунна диета октомври 2017

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Сбогуването с лятото се случва някъде в средата на септември и неусетно се оказваме в октомври. Това е времето на циганското лято, когато има толкова светли и златни дни, когато природата е изобилие от цветове и вкусове. Има и сиви и дъждовни и денят става толкова кратък като сменят часовото време.
Всеки от нас има поне слънчев спомен от лятото, който да сгрява и в сивите дни. Важното е да виждаме красотата на всеки ден, да се храним според сезона и да не спираме да се движим активно. В това начинание имаме един верен помощник – Лунната диета. Това е един в седмицата в който сме на течна или разтоварваща диета, ден за детоксикация.

moon diana ruseva
Фази на Луната октомври 2017 г.
5 октомври – 21:56 часа – пълнолуние
12 октомври – 15:15 часа – последна четвърт
19 октомври 22:38 часа – новолуние
28 октомври 01:17 часа – първа четвърт

Октомври е време на изобилие от плодове и зеленчуци – ябълки,круши, грозде, дюли, последните домати, краставици, чушки, патладжани от градината, започва сезона на броколи, карфиол, зеле, праз, на тиквите и кестените…
През есента започва да се променя и начина ни на хранене, иска ни се нещо сготвено, топло и сгряващо. Това за което трябва да внимаваме е да не се увлечем по домашно приготвени сладкиши. През всеки сезон трябва да се храним балансирано като включваме в менюто си сезонни плодове и зеленчуци и приготвяме ястията с колкото се може по-малко термична обработка, на фурна, на пара и да избягваме пърженето.

"Толкова съм щастлива, че живея в свят, в който има октомври!"

“Толкова съм щастлива, че живея в свят, в който има октомври!”

В края на октомври е смяната на часовото време и вечер в 17.30 е тъмно, което е свързано с адаптация на организма и към студено време и към по-кратък ден и по-малко слънчева светлина.
Това е и причината през есента да се влошава настроението.
По-малкото естествена слънчева светлина води до намалени нива на хормона на щастието – серотонин. От друга страна, в кожата ни се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни и изнервени. По-малкото количество естествена светлина води и до повишение на количеството на хормона мелатонин, който е отговорен за телесната температура, съня, чувството за глад, с което се обяснява и повишеният апетит през есента.
Затова трябва да се радваме на всеки слънчев ден, да следим за храненето си, да е балансирано и с повече свежи плодове и зеленчуци, да се движим активно, да пазим позитивното настроение и да създадем малко повече цвят и дома и на работното място. И да носим дрехи, които са по тялото ни, а не да се гушим в топлите дрехи. И никакви оправдания затова, че не се движим и че няма възможност за физическа активност. Да извървяваме своите 10 000 крачки всеки ден.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории