Последни Рецепти
Последни Статии

Лунна диета октомври 2018

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Лятото си тръгва в края на септември, когато в една студена утрин виждаме паднала първата слана. Лятото си тръгва, но оставаме в очакване на онова магично време от октомври, което наричаме циганско. Тогава утрините са хладни, вечер се стъмнява по-рано, но през деня е изобилие от цветове и от толкова много слънчева светлина.
Златни дни, когато природата е изобилие от цветове и вкусове.
Има и сиви и дъждовни и денят става толкова кратък като сменят часовото време.

Всеки от нас има поне слънчев спомен от лятото, който да сгрява в сивите дни. Важното е да виждаме красотата на всеки ден, на това, че е нов и различен, пълен с възможности, да се храним според сезона и да не спираме да се движим активно.

В това начинание имаме един верен помощник – Лунната диета. Това е един в седмицата в който сме на течна или разтоварваща диета, ден за детоксикация.

moon diana ruseva
Фази на Луната октомври 2018 г.
2 октомври 2018 – 12:47:15 часа – последна четвърт
9 октомври 2018 – 06:47:50 часа – новолуние
16 октомври 2018 – 21:02:29 часа – първа четвърт
24 октомври 2018 – 19:47:34 часа – пълнолуние

Октомври е време на изобилие от плодове и зеленчуци – ябълки,круши, грозде, дюли, последните домати, краставици, чушки, патладжани от градината, започва сезона на броколи, карфиол, зеле, праз, на тиквите и кестените…

През есента започва да се променя и начина ни на хранене, иска ни се нещо сготвено, топло и сгряващо.
Започва сезона на топлите сгряващи билкове чайове, когато малко билки, с лъжичка мед и лимон, е нещо топло, което стопля дланите, душата и ни прави по-устойчиви на настинки и вирусо.

Това за което трябва да внимаваме е да не се увлечем по домашно приготвени сладкиши и приготвените с бяло брашно. Топлината от фурната е вкусна и ароматна.

През всеки сезон трябва да се храним балансирано като включваме в менюто си сезонни плодове и зеленчуци и приготвяме ястията с колкото се може по-малко термична обработка, на фурна, на пара и да избягваме пърженето.

"Толкова съм щастлива, че живея в свят, в който има октомври!"

“Толкова съм щастлива, че живея в свят, в който има октомври!”

Затова трябва да се радваме на всеки слънчев ден, да следим за храненето си, да е балансирано и с повече свежи плодове и зеленчуци, да се движим активно, да пазим позитивното настроение и да създадем малко повече цвят и дома и на работното място. И да носим дрехи, които са по тялото ни, а не да се гушим в топлите дрехи. И никакви оправдания затова, че не се движим и че няма възможност за физическа активност. Да извървяваме своите 10 000 крачки всеки ден.

zlatna esen 8
Времето през октомври
В края на октомври е смяната на часовото време и вечер в 17.30 е тъмно, което е свързано с адаптация на организма и към студено време и към по-кратък ден и по-малко слънчева светлина.
Това е и причината през есента да се влошава настроението.
По-малкото естествена слънчева светлина води до намалени нива на хормона на щастието – серотонин. От друга страна, в кожата ни се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни и изнервени. По-малкото количество естествена светлина води и до повишение на количеството на хормона мелатонин, който е отговорен за телесната температура, съня, чувството за глад, с което се обяснява и повишеният апетит през есента.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории