Последни Рецепти
Последни Статии

Кулинарните съкровища на българската кухня

Добавено в Българска кухня

Добави към моето меню

Има много причини да обичаме България и много причини, заради които е предпочитана дестинация от хора от всички краища на света. Природа, забележителности, култура, но определено храната е едно от съкровищата, с които може да се гордее нашата родина.

Това е писано преди 10 години: Ако има нещо, което си заслужава да се прави като туризъм днес у нас това е планински туризъм (горе в планината винаги има много чужденци), съчетан със спа (страната ни е богата на минерални извори) и храна.
Но храна, не която ще ви поднесат в ресторант, а тази, която носи силата на земята ни.
Ако сте пътували навън, може да сравните и да оцените. Земята ни е богата и ражда, по-точно може да ражда, ако има кой да се грижи за нея най-вкусните домати, ябълки и ароматни цветя.
Ако проявят интерес от Министерство на туризма може и тракове може да им предоставим как се ходи в Стара планина, Рила, Пирин, Руен, Славянка, Родопите по върховете, а след това за награда на СПА
Само храната, тази която ражда нашата земя, не знам къде се предлага.

bg kitchen koceto

Родната кухня се отличава с изключително разнообразие от вкусове и съчетание на продукти и подправки, което я прави толкова апетитна.

Какви ястия обичат да консумират чужденците у нас? Вижте класацията, съставена след проучване на международната компания за поръчки на храна. Тук разчитаме на опита на foodpanda. Ако питате мен след ден ски в планината вечерта зелеви сарми с кълцано месо, сос, пърленка с шарена сол, а за десерт – баница с локум или кисело мляко с домашно сладко. И чаша вино.

praznik na plodorodieto polikraishte 1

1. Пиле с ориз – Най-голям процент от анкетираните чужденци, споделят че българското ястие, което най-много им допада е пиле с ориз. То се приготвя изключително лесно и е подходящо както за обяд, така и за вечеря. Присъства във всички менюта на заведения за бързо хранене, така че, ако не ви се готви, може лесно да го намерите-вкусно и топло.

2. Качамак – Традиционно българско ястие, разпространено на Балканите, приготвя се от царевичен грис или едро смляно царевично брашно.

3. Шопска салата – Най-поръчваната от всички салати в менютата на ресторантите. Апетитна и лека.

4. Пълнени чушки – Това е едно от най- традиционните ястия от българската национална кухня, което има много разновидности. Най-популярните са: Пълнени чушки с ориз и кайма, Пълнени чушки със зеленчуци, Пълнени сушени чушки с праз лук и ориз, Пълнени чушки със сирене и яйца. Анкетираните посочват, че предпочитат варианта с ориз и кайма.

5. Сарми – Въпреки че сармите идват от азиатската кухня, те се водят за част от българската национална трапеза. Ястието се консумира основно през зимните месеци. Заема пето място в класацията.

6. Баница – Традиционната българска баница се приготвя с точени кори, яйца и сирене. Въпреки че съществуват различни вариации за плънки (сладки и солени), традиционната си остава най-обичана. Гостите в България винаги опитват от вкусния специалитет и остават очаровани.

7. Цедено кисело мляко със сладко – Киселото мляко е запазената марка на нашата кухня. То е леко, вкусно и разхлаждащо, особено когато е домашно и е гарнирано със сладко. Нарежда се на 7-мо място като определено е единственият посочен десерт в анкетата.

Ако имате страст към храната и очаквате гости от чужбина, които споделят тази страст, то тук те ще преживеят истинска кулинарна наслада. Ето защо България е страна, която трябва да бъде посетена поне веднъж в живота, а традиционната кухня определено става любима още с първата хапка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории