Последни Рецепти
Последни Статии

Лунна диета януари 2020

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Колко бързо минава времето. Коледните и новогодишни празници отминаха. През януари има празници, които ще ни съберат отново на празничната трапеза.

От опит знаем, че в студеното време не е препоръчително да се спазват диети и че храната може да е защита и срещу студа и срещу грипа и настинките. И колко по-малко се движим.
Много по-важно е да се храним здравословно и балансирано. Какво означава това?
Да се храним редовно – 3 основни хранения и 2 междинни добър съвет, като не пропускаме закуската, а последното хранене е 2 часа преди сън. Фастингът или периодичното гладуване има все повече почитатели, но много по-важно е да се чувстваме по-добре в своето тяло. Ако сме гладни или не не се храним пълноценно сме много по-податливи на болести и стрес.
Да се храним с качествена храна – по възможност сезонна храна с местен произход. С колкото се може по-малко промишлено обработено храна. С повече плодове и зеленчуци.
– Да не прекаляваме с количествата
Балансирано хранене е това хранене, което е добро както за физиката, така и за психиката ни.

Ако по по празниците сме прекалили с храната тялото ни се нуждае от почивка и детокс. Затова е подходяща Лунната диета. Това е един разтоварващ ден в седмицата.
Лунната диета е лесна за спазване. Основният план на този хранителен режим е от началото на всяка от лунните фази, в рамките на 24 часа да се консумират само течности – вода, билков чай, прясно приготвен фреш, бульон. Избягват се захар, сол, млечни напитки, твърди храни. Тези напитки, които съставляват режима действат диуретично и по този начин успяваме да намалим излишното задържане на вода.

moon-diana-ruseva

Фази на Луната януари 2020
3.01.2020 г. – 06:52 часа – първа четвърт;
10.01.2020 г. – 21:14 часа – пълнолуние;
17.01.2020 г. – 15:35 часа – последна четвърт;
24.01.2020 г. – 23:11 часа – новолуние

По време на пълнолуние
Най-доброто време за започване на лунната диета е 2 до 3 дни преди настъпване на пълнолунието. Започнете с по-лек хранителен режим, а когато настъпи тази лунна фаза преминете към 24-часов прием на течности. Смята се, че по време на пълнолуние губим повече излишни килограми.
На 10 януари ни предстои е първото Пълнолуние за това десетилетие. То се смята за опасно, но и много мощно, защото съвпада и с Лунното затъмнение.
Тo ще се проведе в знака на Рака, така че основните проблеми ще се отнасят за семейството, любовта, домакинските дела и настроението ни. Най-важният съвет е да бъдете добри в този ден, да не наранявайте хората около себе си и да не прибързвате с думи и решения, за да не съжалявате след това.
Първото пълнолуние през януари за годината се нарича – вълча луна
По време на Намаляваща Луна
Светлината на Луната намалява на нощното небе. През този период се стимулира детоксикацията и елиминирането на излишните течности от тялото. Отново в рамките на 24 часа се приемат само течности, ако изпитвате глад може да хапнете плодова салата или бистра зеленчукова супа.

По време на Нарастваща Луна
По време на тази фаза може да усетите повишаване на апетита ви. Затова е важно да проявите самодисциплина. На нарастваща Луна тялото трупа своите енергийни резерви. Може отново да консумирате само течности или пък да минете на по-лек хранителен режим с плодове, сурови зеленчуци или на пара.

По време на Новолуние
Препоръчва се консумацията само на течности, за да може тялото да елиминира по-лесно токсините. Не забравяйте за детокс чай приготвени от градински чай, глухарче или зелен чай.

Няколко правила, които ще ви помогнат да бъдете по-добрата версия на себе си:
Яжте бавно – Доброто сдъвкване на храната не само помага да усетите всички нейни вкусове и да им се насладите, но е важно за доброто храносмилане и намалява риска от преяждане.
Яжте по-малки порции – Когато порцията е по-малка се засищаме с по-малко храна (защото първо се храним с ума си, с очите и сетивата си)
Ограничете любимите си храни, които не са здравословни – Това е правилото 80/20 приложено при диетите. Не ги изключвайте напълно, но си позволявайте да ги консумирате не по-често от веднъж седмично и в малки количества. Парче торта, но веднъж в седмицата. Шоколад да, но 20 г и то качествен. Една шепа ядки.
Яжте (сезонни) пресни зеленчуци и плодове – Съдържат малко калории, засищат и ви помагат да бъдете по-здрави и енергични.
Пийте повече вода – Много е казано защо да се пие вода, проверен съвет – когато изпитате чувство за глад изпийте чаша вода. Добрата хидрадатация помага да изглеждаме по-добре и по-млади.
Движете се! Студеното време навън нека не бъде оправдание.

Бъдете здрави. Другото се постига!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории