Последни Рецепти
Последни Статии

Хората пекат зеленчуци от хиляди години

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Хората пекат зеленчуци поне от 170 000 години
Още една публикация за история на това как се е зародило готвенето

Южноафрикански учени установиха, че овъглените парчета, открити в пепел на 170 000 години в местна пещера, са от печени кореноплодни зеленчуци, съобщи изданието „Ню сайънтист“, цитирано от БТА.

Откритието показва, че в храненето през палео епохата, през каменната епоха в автентичната палео диета, е имало много печени зеленчуци, които са богати на въглехидрати, като съвременните картофи.

morkovi cveklo pix 1
Мисля, че хората са се хранели много балансирано, съчетавайки въглехидрати и протеини“, каза ръководителят на екипа Лин Уодли от университета на Витватерсранд.

Нейният екип открива през 2016 г. десетки овъглени парчета в слой пепел в пещерата Бордър. Такъв слой остава от огнищата на ранните хора. Изследвайки след това овъглените останки от стотици съвременни растения под микроскоп, учените успяват да определят, че парчетата въглени са ризоми – подземните стебла, на растение от рода Xypoxis.

Семена от кореноплодни зеленчуци и други растения бяха намерени на обект на 800 000 години в Израел, но според Уодли това е най-ранното ясно доказателство за печенето им.

Изобилието на парчета ризоми показват, че печените зеленчуци са били обичайни в храната, за разлика от разпространеното схващане, че ранните хора са яли много месо. Повечето версии на популярната палео диета, за която се предполага, че имитира храната на предшествениците ни, препоръчват да се избягват картофите и зърнените храни.

Суперхрана от палеолита, която е добре позната в Испания
Представите ни какво са яли ранните хора може да са неправилни, защото останките от растения оцеляват по-трудно от животинските кости, а и специалистите рядко търсят точно такива следи.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории