Лютеница с картофи
Добави към моето меню
Лютеница с картофи
Продукти
5 кг червени чушки,
4 кг домати
2 кг картофи,
1 кг моркови,
300г лук,
3 глави чесън,
10 люти чушлета,
1 л олио,
1 връзка магданоз,
Сол, кимион,черен пипер, на вкус
снимка: Валентина Кисьова – Лютеница с картофи – не е като истинската лютеница, но пък е интересна, лесна и вкусна!
Начина на приготвяне
• Доматите се бланшират, белят, смилат се и се изваряват до пюре
• Чушките се пекат, обелват и нарязват на ситно
• Картофите и морковите се сваряват
• Смесват се изварените домати, печените чушки, сварените моркови и картофи, лук нарязан на едро, се минават през месомелачка
• Сместа се слага в голяма тава
• Сипват се 300 мл олио, скилидки чесън, люти чушлета (по желание) и се слага върху печката. След като заври се разбърква до желаната гъстота
• Не се пържи много , затова е и тази рецепта за лютеница е по-лесна за приготвяне
• Овкусява се с черен пипер, сол, кимион. Добавя се нарязания магданоз и сместа се разпределя в буркани, които се запечатват.
• Лютеницата с картофи се стерилизира 20 мин