Последни Рецепти
Последни Статии

Юнашка лютеница

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Нестинарски ритуали, автентични храни и майстори гайдари се събират в Копривщица

На 6 и 7 септември солови изпълнители, групи, смесени състави, певци, танцьори и майстори на гайди ще си дадат среща в Копривщица за втори път по време на фестивала за гайдарско майсторство “Златна Българска Гайда“.
По време на фестивала ще се представят млади и стари гайдари, свирещи на джура и каба гайда. Жури от техни колеги ще избере най-добрите майстори. В късния следобед ще започне концертът на майсторите гайдари, а нестинари ще пресъздадат нестинарско шествие с родови икони, носени от млади момчета, и нестинарско хоро с ходене по жарава.
В рамките на фестивала за първи път ще участва пътуващ фермерски базар “Исторична и здравословна храна“. Фермери и малки производители ще представят автентични и непознати храни.
В “Юнашката кухня” ще се приготвят забравени бабини рецепти на живо. Всички предварително записани участници ще опитат безплатно “Юнашкия кебап”.
На 7 септември рано сутринта ще започне състезанието за балкански рекорд за “Най-голямата лютеница, приготвена в една тава”.

lutenica 1

„Най-голямата лютеница на Балканския полуостров”
Ще бъде направена по традиционна българска рецепта с домати, печени чушки, патладжан и моркови и ще тежи 1500 кг. Цялото количество ще бъде приготвено на жив огън от букови дърва в Най-голямата тава за традиционно сладко и лютеница, правена до сега “Юнашката тава”.

lutenica tava
Тавата е произведена от пловдивската фирма ТМ ИНОКС от специална стомана и тежи 270 кг. с диаметър 2 метра. Може да побере над 1700 кг. сладко или лютеница. Задно с нея, бяха направени и две по малки тави. Наречени са Сладуна и Благуна. За да помагат когато разказваме приказката за старите гозби и Бабината лютеница.

lutenica 2
Няма да пържим, няма да слагаме захар. За да изпълним условията които сами си поставяме. Да приготвяме само “Исторична и здравословна храна“ казват организаторите от Фондация “Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство на България”.
Всеки желаещ, ще може да си закупи от Рекордьорската лютеница. След официално лабораторно изследване, Рекордьорската лютеница ще се разпространява под марката “Златна Българска Гайда” На етикета ще има QR код и всеки ще може да чуе победителя от Гайдарското надсвирване “Златна Българска Гайда”
10 процента от приходите от Балканския рекорд ще внесем по сметка на Благотворителната кампания “Децата и традициите” на Фондацията

Фестивалът “Златна Българска Гайда” се осъществява с подкрепата на Община Копривщица и читалище “Хаджи Ненчо Дончев Палавеев 1869” в града.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории