Лютивка
Добави към моето меню
Лютивка за зимата
Лютивката е чудесна добавка към всяко ястие през зимата и може да се поднесе като лют сос, да се добави към сандвич. Лютивката е много полезна през студените дни, заради полезните вещества, които съдържат чушките и чесънът.
Продукти
2 кг люти чушки шипки
1 кг сладки червени чушки
2 връзки копър
2 връзки магданоз
5-6 скилидки чесън
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. оцет
Сол и захар на вкус
Начин на приготвяне
• Червените чушки се пекат и обелват
• На шипките им се махат дръжките и се запичат
• В съд се смесват нарязани изпечените червени чушки, шипки, чесън, нарязан магданоз и копър. Сместа се обърква и се смила с помощта на месомелачка
• Към смелената сме се добавя олио, оцет, захар и сол на вкус
• Сместа се пълни в бурканчета, слагат се капачки и се стерилизират 10 мин от завиране на водата.