Последни Рецепти
Последни Статии

лимфни възли

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Какво представляват лимфните възли?
На определени централни места в лимфната система се намират лимфни възли (жлези), чието основно предназначение е да служат като филтър на микроби и ненормални клетки. Те изпълняват защитни функции срещу проникналите в организма микроби, произвеждайки бели кръвни телца. Когато инфекция все пак засегне организма, лимфните възли започват „работа”, в резултат на което увеличават своя обем и могат да достигнат размерите на картоф или ябълка.

Къде се намират лимфните възли?
Лимфните възли са разпръснати по цялото тяло. Когато са подкожни, най-лесно се забелязват и напипват в областта на шията, подмишниците, слабините, долната челюст… Ако са във вътрешните органи (таракса, дробовете, стомаха…), те трудно се откриват и се налагат специални изследвания с помощта на рентгенография, ехография или лимфография.

Каква е функцията на лимфните възли?
Функцията на лимфната система е защитна. Във възлите съзряват лимфоцитите, които участват в имунната защита на организма. Появи ли се болестен процес, те са сред местата, където той се спира.
Когато лимфните възли се подуят, това е резултат от няколко основни групи заболявания, казва д-р Алайков. Първата група са възпалителните болести. Във възлите се струпват много микроорганизми и започват да се делят. Затова лимфните възли се увеличават, а понякога в тях може да се натрупа и течно съдържимо. Друга група болести, за които подсказват подутите лимфни възли, са автоимунните болести като ревматоиден артрит, например.
Сред най-опасните заболявания, за които сигнализира лимфната система, са онкологичните – рак на белия дроб, на щитовидната жлеза, левкемия. При това подутите лимфни възли означават, че ракът е в напреднала фаза и има метастази. Тъканта в лимфния възел умира, в него се натрупват много мъртви клетки и възелът се подува.

Обикновено мястото на подутия лимфен възел подсказва и причината за заболяването. Лимфни възли има във всички точки по тялото, където има свиване – ръце, крака, шия. При болен зъб се подува възелът под долната челюст или на шията, при възпаление на гениталиите – лимфните възли в слабините. Ако жената има възпаление или тумор на млечната жлеза, ще се подуе лимфният възел под мишницата.
Предразположени към подуване на лимфните възли са хора с по-слаб имунитет или с хронични заболявания – диабет, исхемична болест на сърцето.

Какво трябва да се прави при подути лимфни възли?
Всеки лимфен възел, който се напипва осезателно, е сигнал за тревога – твърдят специалистите. Дали е болезнен или не, дали е голям или малък, щом продължава да упорства и да се уголемява, изисква лекарска консултация, въпреки че не всички бучки под кожата са лимфни възли и се нуждаят от лечение.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории