Скумрия с доматен сос
Добави към моето меню
Скумрия с доматен сос
рецепта класика, приготвена на фурна за 4 порции
4 скумрии (около 1 – 1,5 кг)
1 глава кромид лук
3 – 4 скилидки чесън
500 мл доматен сок или 5 с.л. доматено пюре
3 – 4 стръка магданоз
1 щипка захар
* Скумрията се почиства много добре и се измива;
* Рибите се подреждат в тава, долива се 100 мл вода и се пекат около 20 мин на 200 градуса;
* Приготвя се доматен сок, ако се използва доматено пюре се разтваря във вода, добавят се нарязаните на ситно скилидки чесън, кромид лук, морков на пръчици и щипка захар;
* Тавата с рибата се изважда от фурната. Скумриите се обръщат и се налива доматения сок;
* След 20 мин скумриите се обръщат още веднъж и се пече до готовност;
* Рибата се поднася поръсена с нарязан на ситно магданоз.
Сервира се скумрия, доматен сос, салата от сварени картофи и лук и … много лимон.
Идея: скумрията може да се нареже на шайнби, може да се филитира, може да се пече.
Скумрия с доматен сос е традиционна вечеря за рибен ден у дома (по принцип петък)