Хляб с тиквички
Добави към моето меню
Хляб с тиквички
рецепта за вкусен зеленчуков хляб с тиквички
300 гр брашно
15 гр мая (1/2 кубче)
250 гр тиквички
100 мл вода
5 с.л. кисело мляко
1 -2 с.л. олио
1 жълтък
* Тиквичката (около 250 гр.) се настъргва на ренде и се поставя в гевгир за 30 мин. След което тиквичките силно се изтискват с ръце;
* Маята се слага в купа с топлата вода, щипка захар и 4 с.л. брашно и се оставя да шупне за около 15 мин;
* Брашното се пресява, добавя се настърганата тиквичка и се добавя шупналата мая;
* Замесва се еластично тесто, към което се добавя и олиото и се оформя хляб според желната форма;
* Поставя се в намаслена форма за печене и се покрива с топла кърпа да втаса около 45 – 6- мин, до удвояване на размера;
* Хляба се намазва с разбития жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 45 мин, до готовност, до получаването на златисто-кафява коричка.
* Изпеченият хляб се изважда от формата и се оставя на скарата на фурната за около 10 мин при отворена врата на фурната.