Сладкиш с малини и бутер тесто
Добави към моето меню
Сладкиш с малини и бутер тесто
рецепта за сладкиш с малини, бутер тесто и сметана
500 г бутертесто
4 с.л. конфитюр от малини
250 г малини
8 листенца мента, брашно, захар.
За крема:
300 мл прясно мляко
2 жълтъка
2 с.л. чисто масло или маргарин
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. нишесте
1 с.л. малинов ликьор (или ракия, в която са киснали малини)
Пригответе млечен крем или го заменете с 2 ч.ч. разбита сметана в горещото време.
Загрейте предварително фурната на 200 градуса.
Поръсете работната повърхност с брашно и разстелете тестото. Изрежете 4 правоъгълника (20 см на 15 см). Сложете ги в тавичка и печете 5-6 минути. Извадете от фурната и ги натиснете с друга тавичка, за да ги смачкате – трябва да бъдат тънки и плоски. С много остър къдрав нож разрежете всяко парче на 3 еднакви правоъгълника, 4 от тях намажете с конфитюр. Върху останалите 8 правоъгълника сложете един ред цели малини и намажете с крем. Разположете правоъгълниците един върху друг, а най-отгоре поставете парчето с конфитюр, обърнато с намазаната повърхност надолу.
Украсете с малини и прясна мента, поръсете със захар.
Сервирайте веднага.