Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти за мамалига от село Нова Черна

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал “Мамалига”
Кде: село Нова Черна, община Тутракан, област Силистра
Кога: 6 октомври 2018

През 2018 фестивалът на мамалгата се провежда за шести пореден път.
Основен организатор е местното читалище „Васил Йорданов – 1942“ с подкрепата на кметството на селото и Тутраканската община.

mamaliga 2

Критерии за оценка са техниката на приготвяне; рязане на мамалигата; вкусови качества; начин на предлагане на готовото ястие; етновизия на целия процес (от приготвянето до поднасянето).

Домакините осигуряват шатри на участниците в конкурса, компетентно жури от майстори-готвачи ще оценява и дегустира ястията. Наградите са грамота и плакет за участие с класиране на 1, 2 и 3 място. В конкурса за надиграване право на участие имат школи и клубове, изучаващи български фолклорни танци и хора. Участниците трябва да са любители, няма ограничения във възрастта; облеклото им е по преценка на ръководителите на групи. Групите изпълняват две хора – автентично хоро по избор на групата до 3 минути и хореографска разработка на хоро по избор. Домакините осигуряват компетентно жури за оценяване на групите.

На едно от изданията на фестивала мамалига се приготвяше на площада от румънски майстор в специално котле по рецепта от 1750 година – царевичното брашно се вари с прясно мляко, след това се правят топки, слага се сирене и се пекат на скара с тави.

На фестивала новочерненци представят своите традиции, а майстори-кулинари показват умения и обменят рецепти за мамалига и приготвяните от нея ястия.

mamaliga 3

Рецепта за Черненската мамалига са необходими:
царевичен грис – 500 г, вода – 1,5 л., сол – 1 с.л.
Приготвя се по следния начин:
Водата се сипва в чувена (съд), прибавя се солта, изчаква се да заври. С постоянно бъркане с факалеца (дървена лъжица) постепенно се прибавя царевичния грис и се бърка докато се получи гъста еднородна смес, която се отделя от стените на чувена. Готовата мамалига се изсипва върху софрата и се реже с конец. Предлага се топла с прясно мляко, с кисело мляко, с маджун, със сирене, с джумерки, със саламура от главата на сушена риба, залята с вода, чесън и оцет.

mamaliga 5

Мамалига със сирене се прави
от 500 г царевичен грис,1,5 л. вода, 50 мл олио, 1 с.л. сол., 500 г сирене и 2 с.л. червен пипер.
Начин на приготвяне:
Водата се сипва в съда, добавя се солта и се изчаква да заври. След това се прибавя царевичния грис при непрекъснато бъркане с факалеца. Бърка се, докогато се получи гладка не много гъста смес. Сваля се от огъня и се прибавя натрошеното сирене. Олиото се запържва с червения пипер и с него се полива мамалигата.

За да направим Малайник са необходими:
1,5 ч.ч. царевично брашно,6 ч.ч. вода, сол, олио.
За поливката: яйца -3 бр., кисело мляко – 1,5 ч.ч., прясно мляко – 1 к. ч., олио.
Начин на приготвяне:
Когато водата заври с прибавената сол и олио, постепенно се прибавя царевичното брашно и се бърка постоянно с дървен прибор. Готовата смес се разстила в намазана с мазнина тава и се залива с предварително разбърканите продукти за поливката. Пече се във фурна до златисто.

Сегашното село Нова Черна, което се намира по пътя от Силистра за Русе, е създадено от преселници-българи от с. Черна, което днес е Тулчанския район в Румъния. Мамалигата е едно от традиционните ястия от царевично брашно в Румъния, но е запазена и в бита на български села от Южна Добруджа били дълги години в пределите на Румъния. Българи и румънци имат и общи традиции.

Пеню Николов, БТА/ Специално за „Кулинарното наследство на България“ www.metro.bg/nasledstvo

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории