Последни Рецепти
Последни Статии

Не, на рака на гърдата

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Не, на рака на гърдата
От самоконтрола на млечните жлези често зависи съдбата на жената

Жените знаят за необходимостта от самоконтрол на млечните жлези, но само една трета от тях го правят. За това свидетелстват и някои последни данни.
Въпреки постоянните препоръки за мамография ( е рентгенография, по-съвременния метод е ехомоногарфия, за съжаление Здравната каса поема само мамографията, и се оказа, че не е лено и не е малък пътя, който една жена трябва да измине за да си направи мамография. Да, на профилактиката, но не в бг варианта й) в целия свят, само 31% от жените над 40 години си правят редовно снимки, както препоръчват онколозите.

За съжаление надежден начин за предотвратяване на рака на млечните жлези не съществува. (Много често той е наследтвен, ако имате в рода си такива случаи, посетете вашия личен лекар!)

Специалистите твърдят, че ранното откриване на раковото образувание дава големи шансове за излекуване. Според мнението на водещите онколози всяка жена над 20 години трябва да изпълнява следните препоръки:

* Веднъж месечно да се преглежда сама.
* Да посещава съответния специалист на всеки 3 години до навършване на 40-годишна възраст и ежегодно – след това.
* Между 35 и 39-годишна възраст да си направи мамография, за да може снимките да послужат като точка на отчитане.
* Между 40 и 49-годишна възраст да си прави мамография веднъж на 1-2 години, а над 50 години – ежегодно.

Всичко е много просто, но практиката показва, че жените не спазват тези препоръки. Една от причините се крие в това, че самоизследването на млечните жлези все още не е добре разяснено. Жените биват съветвани да следят за произтичащи изменения, но обясненията какво трябва да търсят и какво е на пипане раковия тумор са неточни.
Повечето жени или се отказват от самоизследване, или го правят нередовно, защото не знаят дали го правят правилно или от страх да не открият нещо. Във всички случаи това е съпроводено с тревога и безпокойство. Даже жените, на които са открити доброкачествени тумори, правят това с нежелание.

Изследване на специалисти от Чикагската окръжна болница, в което са участвали 655 жени показва, че жените, на които са открити доброкачествени тумори, спират самоконтрола си, за разлика от другите. Към тези жени лекарите трябва да се отнасят особено внимателно и да ги убеждават в необходимостта от самонаблюдение.
Жените, които се тревожат, че не са в състояние да се справят с това сами, трябва да посещават специалист на всеки 2-3 месеца. Той ще им разясни и всички мерки, които те сами у дома могат да вземат.

За младите жени ракът на гърдата е по-смъртоносен

Жените под 45 години с рак на гърдата, открит в по-ранен стадий, умират от това заболяване значително по-често, отколкото по-възрастните пациентки. Такива са изводите на авторите на изследване, проведено в Белгия.
Ракът на млечната жлеза е най-разпространеното сред жените онкологично заболяване. Като правило то се развива след навършване на 50 години и се среща относително рядко в по-ранна възраст. Но младите жени, на които е открито това заболяване, имат значително по-малки шансове за оздравяване в сравнение с по-възрастните.
Отчет за резултатите на изследването, обхванало 45 хиляди пациентки с рак на гърдата, бе представен на V-та конференция за проблемите на рака на млечната жлеза в Ница (Франция).
Групата белгийски учени под ръководството на доктор Винсент Вин-Ханг се е съсредоточила върху изследването на останалите живи пациентки, при които това заболяване е било открито в ранен стадий, когато злокачественото образувание не се е разпространило извън пределите на млечната жлеза.
Преди се смяташе, че ниското ниво на оцеляване на младите пациентки се дължи на късното диагностициране на това злокачествено заболяване и това бе свързвано с по-голямата плътност на тъканите при младите жени, което прави по-проблемно откриването на патологични уплътнения. Белгийските изследователи обаче са установили, че младите пациентки с рак на гърдата, открит в ранен стадий, имат по-малки шансове за оцеляване и това не е свързано със закъснялата диагностика.
Според учените тази закономерност е свързана с генетичната предразположеност на някои жени към ранни и особено тежки форми на онкологични заболявания. Природата на тези генетични аномалии все още не е добре изучена.
Признаци на голяма вероятност за летален край при младите пациентки с рак на гърдата са:
* наличие на роднини с това заболяване,
* ранна полова зрялост,
* късна менопауза,
* липса на деца или късна бременност,
* генетични мутации.
Всяка година в света се регистрират повече от един милион нови случаи на рак на гърдата

Използвани маркери:

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории