Последни Рецепти
Последни Статии

Точков масаж

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Точковият масаж е полезен при много заболявания

Ако често се уморявате, усещате отпадналост, страдате от постоянно главоболие и сте напрегнати, това е доказателство, че душата и тялото ви боледуват. При тези състояния в Китай и Япония отдавна прилагат два ефективни метода на лечение, които стават все по-популярни и у нас – шиацу и акупресура.

Двата метода се отнасят към точковия масаж. Според източната медицина той нормализира регулаторните процеси в организма и спомага за лечението на редица неразположения и болести.
Изхожда се от схващането, че жизнената енергия тече по така наречените меридиани – невидими енергетични канали, които са непосредствено свързани с определени органи. Когато тези канали са блокирани поради някакви причини, пътят на енергията са нарушава и се появяват различни болестни отклонения.

В основата на шиацу стои естественият човешки инстинкт да се гали, масажира мястото, където се усеща болка. С пръстите и дланите се стимулират определени точки, които често съвпадат с естествените вдлъбнатини на тялото. Докато силният натиск успокоява, по-нежните докосвания имат възбуждащо действие. Шиацу изисква квалифицирана помощ на специалист, докато с акупресура всеки може да се занимава и самостоятелно.

При първите симптоми на настинка например специалистите съветват да се натиска точката на белодробния меридиан в продължение на 30 секунди.
За да се освободите от умората, въздействайте на лявото си стъпало с лявата ръка – в продължение на 30 секунди натискайте с палеца си мястото, намиращо се непосредствено под предната мека част на ходилото.

Техниката шиацу се появява в началото на ХХ век в Япония и е близка по своите принципи на акупресурата.
С помощта на тези техники се постига хормонален баланс, стимулира се кръвния и лимфен ток, отпускат се спазмите на мускулите.
Квалифицираният специалист по шиацу поставя точна диагноза въз основа на историята на заболяването, изучава физическите прояви на болестта и целенасочено използвайки своите пръсти, лакти, колена и даже стъпала, той възстановява нормалните функции на организма

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории