Последни Рецепти
Последни Статии

Март или краят на сезона на настинките

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Март – краят на сезона на настинките
Нестабилното време създават благоприятни условия за настинки, но март бележи края на простудния сезон

Нестабилното време – резките повишавания и понижавания на температурите, създават благоприятни условия за настинки и разпространение на вирусни инфекции. И докато се радваме на мисълта за идващата пролет, дали ще успеем да опазим себе си и близките от прекарване на мартенските празници в леглото, в компанията на грейка, билков чай, термометър и капки за нос?
Доколко сме в състояние да различим обикновената настинка от грип или друга вирусна инфекция и да потърсим адекватно лечение? Специалистите ни припомнят няколко важни неща:

Грипът
е въздушно-капкова инфекция, почти ежегодно вземаща размерите на епидемия. С инкубационен период от 1 до 5 дни, в 80% от случаите инфекцията протича като леко простудно заболяване.
За грипа е характерно внезапното начало с втрисане, висока температура, обща слабост, мускулни болки, главоболие и ларинго-трахео-бронхит със суха дразнеща кашлица и оскъдни жилави храчки.
Въпреки, че повечето от хората смятат грипа за една банална инфекция, това не е така. Особено застрашени са малки деца, възрастни хора с предшестващи заболявания и понижени защитни сили. При хора с намалена имунна защита често се стига до тежки усложнения като бронхопневмония, менингоенцефалит, миоперикардит, синуит и др.
За съжаление лечението на грипа е все още най-често само симптоматично – достатъчен прием на течности, билков чай с много мед и лимон, антипиретици, постелен режим.
Лечение с антибиотици се започва само при наличие на бактериална инфекция. Антивирусните препарати са удачни, само ако се започнат много рано – до 24 часа от заразяването.

Настинката или простудата е остра и неспецифична инфекция на горните дихателни пътища, която протича с температура до 38°С, кихане, чувство на драскане в гърлото, запушен нос, водниста секреция от носа, суха кашлица и др., която преминава за около 3 – 7 дни. И макар, че не изисква антибиотично лечение, на нея трябва да се обръща внимание поради факта, че често се засягат синусите, ларинкса, фаринкса, трахеята и бронхите.
Основно се причинява от вируси : рино-, корона-, адено-вирус и респираторно-синцитиален вирус – последният най-вече при малките деца.

Респираторно-синцитиалния вирус (РСВ) е силно заразен и е опасен както за малки деца – бебета и новородени, така и за хора със белодробни заболявания.
При децата първите симптоми на инфекция с РСВ са същите както при настинка: хрема, кашлица и леко повишена температура, като обикновено изчезват от само себе си след пет до седем дни. Признаците на по-сериозна инфекция са свирещи хрипове в гърдите, учестено и/или затруднено дишане, раздразнителност и неспокойство, понижен апетит и висока температура около и над 40°С; макар че някои бебета нямат висока температура.
Около 60% от всички бебета се заразяват с РСВ преди да навършат една година и до към 3-годишна възраст практически всички са преболедували поне веднъж тази инфекция. Макар че повечето бебета имат само лека простуда, при някои от тях това води до бронхиолит, достатъчно тежък да изиска лечение по спешност. Изследвания в последните години доказаха, че РСВ е отговорен за белодробна болест и дори астма при малките деца.

За да предпазите малчуганите в сезона на настинките и грипа е достатъчно да спазвате няколко прости правила:
* Уверете се, че всеки, който докосва бебето ви е с измити ръце.
* Пазете детето от хора с настинка, висока температура или хрема.
* Пазете детето от закрити места с много хора, например магазини.
* Пазете бебето си от тютюнев дим. Не излагайте новородените и по-малките деца на пасивно пушене, което повишава риска и усложненията от тежки вирусни инфекции на дихателните пътища.

Ако все пак грипът не ви отмине, потърсете своевременно лекарска консултация, за да си спестите усложненията от неадекватно или недостатъчно лечение. А за да не унивате докато пиете чай и витамини и витамини в леглото си спомнете, че Баба Марта носи със себе си хубавото настроение на настъпващата пролет и разбира се края на сезона на настинките.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории