Марината с бира
Добави към моето меню
Интересна публикация има в The Times of India. Оказва се, че марината за месо направена с бира, може да намали в значителна степен канцерогенните вещества в пърженото месо.
Марината с бира намаля вредността от пърженото месо
шишчета, апетитна снимка на Росица Петкова
Данните са намерили своето потвърждение в изследване на учени от университета в Порто, Португалия.
При термична обработка на месото се образуват полициклични ароматни въглероди. Димът и цигареният пушек също включват такива вещества, които се явяват типични канцерогени.
Марината приготвена с бира или вино позволява да се намали образуването на вредни вещества при термична обработка на месото.
В хода на изследването учените са мариновали месото с тъмна и светла бира. След което месото е било термично обработвано. Оказва се, че тъмната бира най-добре се справя с образуването на канцерогени. Ако се сравнят показатели на месо, което е било пържено или печено на грил с и без марината – разликата е около 50%, което е добър показател.
Марината с тъмна бира
• 100 мл тъмна бира
• 2 скилидки пресован чесън
• 1 ч.л. кафява захар
• 1/2 ч.л. кимион
• 1/2 ч.л. чили на прах
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 ч.л. сол
След като маринатата бъде приготвена месото се потапя в нея. Слага се покрито с фолио или в съд с капак за няколко часа, за една нощ, в хладилник, след което се извършва термичната обработка.