Сладкиш с червено цвекло и шоколад
Добави към моето меню
Сладкиш с червено цвекло и шоколад
Рецепта споделена от Петя Цанкова
Ако обичате да експериментирате и имате червено цвекло – опитайте тази рецепта по идея на Рудолф от 24Kitchen Bulgaria. Получава се мек и сочен сладкиш .На вкус се доближава до рецепта за сладкиш с майонеза,но е много по- лек и с ясно изразени шоколадови нотки.
Продукти:
За блата:
250 г сварено червено цвекло
100 г натурален шоколад
3 яйца
280 г захар
240 мл слънчогледово олио (видя ми се много сложих 180 мл)
30 г какао
250 г брашно
2 ч.л. бакпулвер( пакетче от 10 гр идва в повече)
За шоколадовия ганаш:
200 г натурален шоколад( 2 млечни шоколада при мен)
240 мл течна сметана (1 малка опаковка=200 мл)
Начин на приготвяне:
• Свареното цвекло се смила в блендер.
• Начупения шоколад се разтопява или на водна баня или в МФ, като няколко пъти се пуска за по една минута и всеки път се разбърква.
• Брашното се смесва с бакпулвера и какаото и се разбърква.
• В купа се разбиват яйцата със захарта. След това се добавя олиото. Добавя се и брашното с какаото и се разбърква (аз с миксера).
• Накрая се добавят пюрето от цвекло и разтопения и леко изстинал шоколад и се разбърква добре. Отново ползвах миксера.
• Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка . Аз ползвах тавата на електрическата си тенджера дъното ,на която покрих с хартия за печене.Но смятам ,че е по-добре да се ползва тава с малко по-голям диаметър за да е по-тънък сладкиша. Домашните обаче казаха ,че и така им харесвала дебелината на сладкиша.
• Пече се в предварително загрята на 180*С за около 30-35 минути, зависи все пак от фурната.Проба до суха клечка.
• Изстиналия сладкиш се залива с шоколадовия ганаш .Той се приготвя като сметана се загрява без да завира и в нея се пуска начупения на блокчета шоколад.Бърка се непрекъснато до неговото разтопяване.
Украсата е по желание .
Да ви е сладко !