Мариновани патладжани
Добави към моето меню
Мариновани патладжани
или запечени и мариновани летни зеленчуци
Продукти
3 патладжана
3 глави кромид лук
1-2 моркова
5-6 скилидки чесън
3 чушки
няколко стръка магданоз
няколко стръка копър
листа босилек
марината
1 ч.ч. вода
150 мл оцет
2 с.л. мед
50 мл зехтин (олио)
щипка сол
Приготвяне
* Патладжаните се режат на кръгчета заливат се със студена вода и щипка сол и се оставят за 30 мин. След това се измиват и подсушават. Запичат се на сух тиган със съвсем малко мазнина до златисто
* Кромид лукът се реже на тънки кръгчета и се претвива с щипка сол. След това се запича до златито в тигана с малко мазнина
* Морковите се настъргват на едро ренде и няколко капки зехтин се запичат на тигана за около 2-3 мин като се разбърква
* Чушките се нарязват на пръчици
* Скилидките чесън се нарязват на ситно и се пресоват
* Зелени подправки – магданоз, копър, листа босилек, кориандър – се нарязват на ситно
* Вземете съд с капак (може и буркан) и редете зеленчуците – патладжан – лук – морков – чушки – чесън и зелени подправки – и така докато свършат продуктите
* Маринатата пригответе като смесете водата, оцета и зехтина, като добавите мед и щипка сол. Разбъркайте да се смесят докато солта и меда не се разтворят. Залейте зеленчуците и поставете в хладилник за около 10 часа да се смесят вкусовете.