Пиле по грузински
Добави към моето меню
Печено пиле по грузински
тайната е в подправките
Продукти
пиле около 1,5 кг
1/2 лимон
4-5 скилидки чесън
подправка Хмели Сунели
Приготвяне
* Пилето се измива и се отсраняват тлъстините
* Скилидките чесън се нарязват на ситно, добавя се и лимоновата кора на ситно и се пресоват в хаванче
* С остър нож се правя нарези по кожата и се намазва със смета от чесън и лимон
* Поръсва се с подправките и се слага да се пече в тава в която се налива около 200 мл вода на средна фурна на 200 градуса
* Пече се като се обръща на няколко пъти и се полива със соса
* Готовото пиле се поднася поръсено с лимонов сок, нарязан на ситно магданоз и по желание – люта червена чушка
Идея: По този начин може да проготвите и пилешки крилца или хапки от пилешко филе
Подправката Хмели Сунели е ароматна смес, една от най-известните от района на Кавказ. Съдържа
кориандър (кинза),
босилек,
копър,
майорана,
чубрица,
мента,
магданоз,
дафинов лист,
куркума,
червен пипер,
дафинов лист.