Мащерка
Добави към моето меню
Мащерката е универсален лек
Мащерката е една от най-широко използваните билки у нас. Използва се и като подправка.
Тя спокойно може да бъде наречена лек за всичко. Използват се цъфтящите й части. Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично и газогонно действие. Тя има и болкоуспокояващо действие.
Използва се като дезинфекциращо средство при хроничен бронхит коклюш, бронхиална астма, суха и спастична кашлица, при белодробни заболявания. Освен това има благотворно действие при хронични гастрити и язва на стомаха, колики, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити. Идеална е за успокоение при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие. Може да се използва за гаргара при зъбобол и възпаление на устната лигавица.
Добре действат бани с отвара от мащерка при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, неврит, миозит.
Мащерката е известна е още като бабина душица, бяла мащерка, овчарски босилек и др. Мащерката е многогодишно растение, което расте на туфи и предпочита каменисти почви и е широко разпространена у нас.Може да достигне до 20 см. височина. Събират се стъблата с цветовете и листенцата по време на цъфтежа – май и юли и се сушат на сенчесто и проветриво място.
Използва се предимно изсушена, като листата и цветът се оронва и стеблата се отстраняват, защото съдържат повече танин и придават стипчив вкус. Листата на прясната мащерка може да се използват в доматена салата, зелена салата или шопска. Слагайте не-повече от половин чаена лъжичка мащерка за цялото количество за да не добие салатата горчив вкус.
Мащерката се използва за подправка за супи, салати, сосове, за плънки и маринати за месо и риба. Особено е подходяща за ароматизиране на птиче, агнешко и телешко месо и при готвене на дивеч
Рецепти с падправка мащерка
Печени картофи с мащерка
1 кг картофи
2 -3 глави лук кромид
2 -3 с.л. зехтин
2 ч.л. мащерка
1 ч.ч. бульон зеленчуков
Обелете и нарежете картофите и лука на кръгчета
Наредете ги в намазана тавичка, като поръсите отгоре мащерката
Посолете, сипете бульона и зехтина и запечете на 200 градуса до изпаряване на течността.
Внимавайте да не сипете прекалено много бульон, защото картофите трябва да са хрупкави.