Маскарпоне
Добави към моето меню
Маскарпоне
Маскарпоне е италиянско краве сирене, с висока масленост 75%, което по-скоро прилича на крем отколкото на сирене, но без него не става истинско Тирамису и други вкусни рецепти за десерти
Маскарпоне е типичен продукт от областта Ломбардия, Италия. Името му произлиза от «маскарпа» – вторичен продукт, извличан от суроватката при приготвянето на типичните твърди италиански сирена.
Макар че маскарпонето се описва като сирене, по начина си на производство по-скоро прилича на киселото мляко. За производството му се ползва натурална растителна мазнина, добивана от семената на дървото тамаринд.
На външен маскарпонето е меко, свежо, бяло до сламено-жълто сирене с компактна структура, но еластично и подходящо за намазване. В големите магазини може да се закупи в опаковки по 0,5 кг, което е достатъчно за приготвяне на тирамису или рецепта за крем. Има мек маслен характерен вкус.
Заради цената му, във всекидневните рецепти за сладкиши се опитвам да го замествам с извара или крема сирене, но истинският вкус на италиянските десерти се получава с маскарпоне.
Маскарпонето много добре се съчетава с вкуса на експресо, в комбинация с коняк или десертно вино.
В 100 гр маскарпоне се съдържат 428 Ккал калории, 46 гр мазнини. 125 мгр холестерол и 7 гр протеини.
Рецепти с маскарпоне:
ТИРАМИСУ …
Крем „Маскарпоне” с праскови
праскови от компот
100 гр цедено кисело мляко
100 гр маскарпоне
25 гр шоколад
25 гр захар
50 мл сок от компот
* Ако не разполагате с цедено кисело мляко можете да прецедите за 2 часа 1 кофичка кисело мляко през двойна марля.
* В голяма купа смесете цеденето кисело мляко, маскарпонето, сока от компота и захарта. Разбийте до крем.
* В голяма стъклена чаша се слага част от крема, отцедени праскови от компота и се покриват с крем.
* Крема се украсява с настърган шоколад.
Идея: Крема може да бъде бъде приготвен и с плодове от друг компот.