Последни Рецепти
Последни Статии

Смокиня

Добавено в Кулинарен справочник, Плодове

Добави към моето меню

Смокиня
Смокините са чудесен плод! Не пропускайте да хапнете пресни смокини от началото на юни до края на октомври. Яжте ги цели, обелени или не (семките във вътрешността на плода се ядат :) в плодова салата или на сладко от смокини.

Как да избираме смокини:
* Търсете меки смокини, със сладък аромат.
* Пренесете ги внимателно в кошница, защото деликатната им кожа лесно може да се натърти.

Как да съхраняваме смокини:
* Съхранявайте смокини в хладилник до 3 дни.
* Оставете ги за малко на стайна температура преди консумация.

fig

Какво да приготвим със смокини:
* Смокини – пресните смокини се продават сезонно, през лятото и есента.
* Сушени смокини – можете да ги намерите целогодишно – сурово сушени и сушени на пара – много подходящо за рецепти за мюсли, с кисело мляко, в сладкиши, козунаци и сладки пити.
* Замразени, захаросани смокини – могат да се намерят в арабските магазинчета.
* Консервирани смокини – рецепти за сладко от смокини, сладко от зелени смокини – сладкото от цели смокини е било едно от кулинарните изпитания за нашите баби и е много вкусно.
* Сироп от смокини – като дресинг за сладкиши и сладоледи.

Любими рецепти със смокини:

Традицията повелява във всяка градина да има поне една смокиня, и аз имам в градината в София. Плодовете зреят до късно дори когато вече няма листа последните смокини доузряват през октомври – много са сладки – някои са мънички, други са големи – еднакво вкусни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории