Последни Рецепти
Последни Статии

Масленица вита

Добавено в Баница, Българска кухня, Хляб, питки

Добави към моето меню

Масленица вита

maslenica 1

Продукти:
брашно, около 750-800 гр, пресято
1 кубче мая, разтворено в 1 ч.ч. вода
1 яйце
3-4 с.л. кисело мляко
щипка сол
1 с.л. захар
200 г мас или масло
300 г сирене
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:
* В 300 мл хладка вода солта, захарта, няколко с.л. брашно и натрошената мая. Оставя се да шупне около 15 мин
* Брашното се пресява (около 800 гр) и се добавя шупналата мая и яйце.Замесва се меко еластично тесто. Накрая се добавя около 2-3 с.л. разтипчно масло.
* Тестото се разделя на топки (16) и се оставят да втасат около 1 час;
* Всяка топка се разточва на дълга елипса, намазва се с масло (мас) поръсва се със смес от сирене и яйце и се завива на руло;
* Рулата се редят като спирала. Оставя се да втаса отново около 40 мин;
* Намазва се с разбит жълтък и масло и се пече на средна фурна на 190 градуса до готовност.

Независимо от името – масленица – сложих по-малко от 100 гр масло, следващият път ще сложа още малко масло в самото тесто за да стане на конци.

maslenica

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории