Последни Рецепти
Последни Статии

мастика и други анасонови питиета

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

история за мастика и други анасонови питиета
или виртулана разходка с чаша мастика, чаша узо в Гърция, Турция – ракия, Франция – пастис, Арабския свят – арак, Италия – самбука, а в Казанлък си е анасонлийка

Aнасоновите питиета, мастика у нас, са определени много точно в закона (за справка вижте чл.18 и чл.17 от „Наредба за определенията на видовете спиртни напитки, правилата за тяхното производство, разрешени добавки и условията за използването им”. ) Там пише, че мастиката „е спиртна напитка с минимално алкохолно съдържание 47 об. %, произведена в Република България” и която е „получена чрез ароматизиране на етилов алкохол от земеделски произход с анетол, изолиран чрез ректификация на етерични масла от
звездовиден анасон (Illicium verum),
зелен анасон (Pimpinella anissum),
резене (Foeniculum vulgare)

или от друго растение, което съдържа същия основен ароматен компонент в количество не по-малко от 2,5 грама на литър, захар не по-малко от 40 грама на литър, с добавяне или без добавяне на дъвково масло и/или ароматен дестилат” и т.н.
За айрян абсолютно нищо не се споменава, не пише и за диня с мастика и т.н.

В Гърция – узо
Узото започва да се произвежда масово през ХIХ век, като основен център на продукцията (което важи и до ден днешен) е остров Лесбос.
узото е изключително гръцки продукт. Узото и още няколко спиртни напитки, произвеждани от грозде, традиционните ципуро и цикудия са защитени като географски наименования за произход, което означава, че никой извън Гърция не може да произвежда узо и да го нарича по този начин.

В Турция – ракия
Според запознати ракия има поне 300- годишна история. И въпреки че в оригиналния си вариант любимото питие на Османската империя се е правело от грозде, днес можем да видим ракия от банани, фурми и т.н.

Във Франция – пастис
Пастисът се разрежда с вода и се консумира преди, по време на и след игра на петанка. Изключително е популярен в провинциална Франция.

В Арабския свят – арак
Не си мислете, че в Ислямска република Иран не консумират алкохол. Напротив, консумира се, при това в прилични количества. Аракът е напитка, която е популярна из земите на някогашна Персия. Алкохолната концентрация в нея може да достигне 80%.

В Италия – самбука
Ако се допитате до курортистите от южните черноморски къмпинги, най-популярните коктейли, които се изработват на базата на анасонови питиета, са мастика+вода, мастика+айрян (или таратор) и мастика+мента. Има голямо разнообразие коктейли, които използват за база самбука – италианското анасоново питие. Например Flaming Blue Fuck – със синьо кюрасо или пък Boot to the Head – с уиски.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории