Крем супа с целина
Добави към моето меню
Крем супа с целина
рецепта за крем супа с целина, сирене и орехи
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
3 глави целина
2 с л орехи, смлени
1/2 връзка магданоз
2 -3 стръка копър
1 с.л. масло
2 с.л. брашно
600 мл зеленчуков бульон
150 г сирене
150 г кисело мляко
2 с.л. сметана
смлян черен пипер
за кротоните
200 г бял хляб
2 с л зехтин
Лукът и чесънът се почистват, а целината се измива и се подсушава. Всички зеленчуци се нарязват на дребно.
В тенджерата се разтопява маслото и се поставя лукът, чесънът и целината. Задушават се 2-3 минути. Намалява се огъня на умерен и се прибавя брашното. Разбърка се интензивно в една посока около 20 секунди. На тънка струйка се прибавя топлия зеленчуков бульон. Разбърква се до хомогенна смес и се кипва.
Намаля се огъня и се прибавя сиренето и орехите. Добавя се киселото мляко и сметаната (по желание) и се нагрява около 2 минути без да се кипва. От нарязаните на ситно копър се прибавят към супата. Тенджерката се оставя на топло (на котлона) докато прибавим кротоните.
Идея: Приготвяне на кротони
Нарязваме хляба на тънки филии, които напръскваме със зехтин и част от нарязаните на ситно зелени подправки (оставяме ги предварително) и печем във фурната на 180 градуса около 5 мин, до златисто
или
нарязваме хляба на хапки, които запържваме в тиган в сгорещения зехтин, тогава посипваме с подправките като извадим от тигана.
Крем супата се поднася с кротони.