Последни Рецепти
Последни Статии

мазолите

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Ако искате мазолите да изчезнат, смяняйте обувките

Мазолите се образуват в резултат на натиска на подметката върху кожата. Специалистите смятат, че благоприятни условия за възникване на мазолите има най-вече в случаите, когато ходилата оказват натиск върху обувката или костите се притискат, а между тях се притиска и кожата.
Специалните меки стелки могат да се окажат доста полезни както в профилактиката на мазолите, така и в борбата за премахването им. Типични места за образуването на мазоли са големият пръст и кутрето на краката. Освен това често загрубяване на кожата се развива на местата на максимален контакт и опора на ходилата. По-рядко мазоли могат да се образуват и между пръстите на краката.
За успешното лечение е необходимо на първо място да се намали натиска върху кожата. Най-лесно това може да стане чрез смяна на обувките – най-ефективният начин за борба с мазолите.
Специалните стелки също са полезни, но само при правилна употреба. Трябва да се отбележи, че именно отстраняването на причината, а не на следствието може да донесе лечебен ефект. Това означава, че изрязването на мазолите и тяхното намазване с кремове и мехлеми могат да бъдат ефективни, но само за кратък период от време.
Ако само се отстраняват мазолите, а не се сменят обувките е наивно да се очаква, че те ще изчезнат. Настина лечението трябва е максимално радикално, но профилактиката е задължително условие, за да не се появи отново проблемът

Ах, тези мазоли!
Край на сандалите – идват затворените обувки. Но ако са тесни и неудобни, по краката ви ще се появят мазоли.
Най-често мазолите по краката израстват на най-нежеланите и болезнени места – върху кожата между пръсти те и петите.

Протритите места са като широко отворени врати за инфекции, а освен това мазолите могат да бъдат пряко следствие от гьбична инфекция – микоза.
Не режете мазолите. Първо ще пренесете инфекцията, второ, на мястото на отстранения мазол бързо ще израсте нов.
Действайте по правилата – и след няколко седмици проблемът ще бъде забравен.

По-добре не пипайте малките протритости: бързо ще преминат и сами. Ако искате да им помогнете обаче, промийте болезнения участък с хладка вода и сапун (за по-голям ефект – антибактериален), а след това намажете с противовъзпалителен мехлем. Ако се е образувало мехурче, няколко пъти го намажете с лекарство с помощта на памуче и му дайте време да изсъхне.
Можете да използвате талк или детска пудра, но само не и нишесте, за да предотвратите появата на гъбички по стъпалата.

Може да направите също компреси:

* От средата на филия хляб, която да намачкате и напръскате малко с оцет. Сложете я върху мазола и превържете крака. Желателно е да направите тази процедура вечер и да останете с компреса до сутринта.
* Да залеете 1 супена лъжица цвят от невен с гореща вода, докато стане на кашичка. Тази кашичка разстелете върху парче плат и я прилепете към болното място. Завийте крака с вълнено парче и оставете така известно време. Скоро кожата ще почервенее и ще изчезне мазола.

Влажните мазоли (мехури със серозна течност) се нуждаят от сериозно внимание. Ако те не зарастват сами, има опасност от загнояване, заразяване с гъбична инфекция и поява на дълго незарастващи ранички.

* Обработете мехура със спирт или одеколон.
Дезинфекцирайте една игла за шиене като я подържите на огън.
* Продупчете мехура и притиснете мястото. Не срязвайте кожичката на отворения мазол: тя служи за допълнителна защита от инфекции.
* Наложете бактерициден пластир 5 дни.
* Носете обувка, която не травмира зарастващия мазол.
* Последвайте примера на американците, защитаващи болното място от травми и триене със специални правоъгълни вложки, които се поставят между пръстите.
Направете си ги сами или ги купете от аптеката.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории