Последни Рецепти
Последни Статии

сауна

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Сауната си има правила
В различните си разновидности тя е полезна за всеки, стига да се спазват изискванията.

С настъпването на студа хората все по-често посещават сауните. Топлината в тях отваря порите на кожата, помага за намаляването на мазнините, холестерола, токсините и шлаката.
Особено полезно е посещаването на сауна да става след физически натоварвания или занимания със спорт. Под влияние на парата мускулите се отпускат и стават по-еластични.
Сауната ще ни помогне да излекуваме и простудните заболявания. Особено силен положителен ефект се постига когато въздухът се овлажнява със специални отвари от мента, лавандула, евкалипт. Посещението на подобна сауна може да замени процедурите за инхалация. За сметка на контрастните температури в сауната става и закаляване на организма, повишава се имунитета и се развива устойчивост към различни заболявания.
Но за да се постигнат всички тези положителни ефекти трябва да се спазват определени правила.
Преди посещението на сауна е необходимо да се вземе душ, но без сапун или гел за да може да се запази естественато мастно наслояване, предпазващо кожата от пресушаване.
Първият път не трябва да се стои повече от 10 минути. Влизайки в сауната, седнете или легнете на долните места, за да привикнете постепенно към температурата (по-нагоре парата е по-гореща).
Не говорете. Дишайте бавно през носа, а не през устата. Ако ви е горещо да дишате, прикрийте носа си с длани. Ако лежите, преди да напуснете сауната останете в седнало положение още няколко минути. След излизането охладете тялото си под душа, в басейна или в специалната стая.
След процедурите трябва да останете легнали на специалните разтегателни легла толкова време, колкото сте били в сауната. Това ще помогне да се възстанови нормалната дейност на сърдечно-съдовата система. В това време можете да пиете плодов сок, чай или айрян. В сауната в никакъв случай не трябва да се пуши и да се приемат алкохолни напитки.
Трябва да се избира и подходящата сауна. В сухата температурата е 90-100 градуса, а влажността – 5-10%. Тя е полезна за хората, страдащи от исхемична болест на сърцето, диабет, тези с повишен холестерол или високо артериално налягане. Влажната сауна е с температура 75-90 грасуса и влажност – 20-35%. В нея влажността са създава, като се обливат с вода горещи камъни. Обикновено към водата се добавят евкалипт, лавандула и др.
Парната сауна (руската баня) изисква знания за определени правила: как да се отваря и затваря вентилацията, кога да се подхвърля вода, как да се използва метличката. Затова в нея обикновено присъства професионалист, който да ни напътства. Тази баня е подходяща за хората, страдащи от хипертония и болести на сърдечно-съдовата система.
Турската баня е произлязла от римските терми. Тя е подходяща за всички, които не са в състояние до издържат температура от 100-120 градуса. Пейките в турската баня са обикновено мраморни, а стените са с плочки. Тази баня е подходяща за инхалация на горните дихателни пътища и за почистването на кожата в дълбочина.
В модерната напоследък инфрачервена сауна нагряването на тялото става за сметка на инфрачервеното излъчване, което преминава през въздуха без да го нагрява и прониква в човешкото тяло на дълбочина няколко сантиметра. Тялото активно се поти при щадяща температура от 40-55 градуса и затова в тази сауна може да се пребивава по 20-30 минути дневно

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории