Последни Рецепти
Последни Статии

Мусака

Добавено в Българска кухня, Ястия с кайма

Добави към моето меню

Мусака
рецепта за мусака – такава, каквато беше в детството ми – след това спазвайки принципите на разделното хранене – трябваше да се откажа от съчетанието на картофи с месо – понякога ми се иска да направя мусака и децата я харесват – по тази рецепта

1 кг картофи
500 гр. кайма
2 моркова
1 зелена и 1 червена чушка
1 -2 глави кромид лук
2 домата
1 ч.л. червен пипер
черен пипер и чубрица на вкус
1 с.л. олио

за заливката
2 яйца
4 с.л. брашно
4 с.л. кисело мляко
4 с.л. вода
щипка бакпулвер

* Картофите се обелват и се нарязват на малки кубчета;
* Морковите се настъргват на едро ренде;
* Доматите се режат на тънки кръгчета;
* Кромид лукът се нарязва на ситно и се задушава в дълбок тиган. Разбърква се и се добавят настърганите моркови. След това се добавя каймата и се разбърква;
* Сместа се овкусява с подправките;
* В тава се подреждат половината от нарязаните на малки кубчета картофи. Отгоре се подреждат нарязаните на ситно зелена и червена чушка;
* Разпределя се на равномерен слой и сместа от овкусената кайма;
* Слага се и другата половината от нарязаните на ситно картофи. Отгоре се звършва с нарязаните на тънки кръгчета домати;
* Мусаката се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 мин. След което мусаката се залива с приготвената заливка и се пече до златисто;
* Поднася се поръсена с нарязан на ситно магданоз.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории