Кюфтета с доматен сос
Добави към моето меню
Кюфтета с доматен сос
рецепта класика – кюфтета с доматен сос и все пак малко променена от принципите на разделното хранене и все така вкусна
500 гр кайма
1 морков
1 глава кромид лук
3-4 стръка магданоз
черен пипер на вкус
за доматения сос:
2 червени чушки
1 с.л. олио
1 глава кромид лук
4 – 5 домата, около 1 кг
3 – 4 стръка магданоз
1/2 ч.л. червен пипер
щипка чубрица
* Каймата се смесва с нарязания на ситно кромид лук, нарязания на ситно магданоз и настъргания на едро ренде морков. Овкусява се с черен пипер на вкус и се оформят 16 кръгли кюфтета, като топки;
* Сосът се приготвя като нарязания на ситно лук се задушава с олиото и малко вода до омекване;
* Доматите се бланшират, обелват се и се настъргват на ренде. Чушките се нарязват на ситно;
* При задушения лук се сипва червения пипер, разбърква се и се добавят настърганите домати и нарязаните чушки;
* Когато соса заври се добавят кюфтета;
* Ястието ври на среден огън около 40 мин, не е необходимо да се добавя брашно за сгъстяване, но ако искате да бъде по-гъст соса може да прибавите 1 с.л. брашно, размита с малко вода;
* Овкуасява се с чубрица и нарязан на ситно магданоз.
Аз не купувам готова кайма – меля я с кухненския робот или от магазините, където ми я смилат от избраното месо.
Рецептата е много подходяща за малки деца.
Може да се приготви и с доматен сос или доматено пюре през зимата.