Огретен от тиквички
Добави към моето меню
Огретен от тиквички
рецепта с тиквички, вкусна и бърза за приготвяне
2 – 3 тиквички, около 1 кг
200 гр извара
200 гр краве сирене
4 – 5 стръка копър
2 – 3 скилидки чесън
2 с.л. олио
за заливката:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
щипка бакпулвер
50 гр кашкавал за поръсване
* Тиквичките се измиват и ако е необходимо се обелват тънко. Нарязват се на малки кубчета;
* В дълбок тиган, уок, се загрява олиото и се добавят тиквичките. На среден огън, около 15 мин, се задушават, като се разбъркват с дървена лопатка;
* Смесват се с изварата, сиренето и нарязаните на ситно копър, магданоз и скилидки чесън. Прехвърлят се в тава с диаметър 20 см, огретена трябва да стане с дебелина около 5 см;
* Приготвяме заливка като разбиваме яйцата с киселото мляко и щипка бакпулвер и заливаме тиквичките;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 30 мин, до готовност. Изваждаме тавичката и посипваме с настъргания кашкавал;
* Запичаме около 2 мин на грил функция и сервираме.
Когато се върнахме от нашата почивка в планината в хладилника бяха останали няколко тиквички, извара и сирене. Така дойде идеята да направя този огретен – резултат = много вкусно! и лесно за приготвяне