меденки
Добави към моето меню
меденки
Какво по-хубаво от аромата на меденки, топлия аромат на меденки, който изпълва дома в очакване на празника, сякаш добрия старец идва защото не може да устои на този меден аромат:) С децата ги правиме на най-различни формички, някои ги украсяваме с шоколад, някои ги закачаме на елхата …. това е аромата на Коледа
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
2/3 ч.ч. олио
2 ч.л. канела
1ч.л. сода бикарбонат
1 баклувер
2 с.л. оцет
брашно – около 3 ч.ч.
Разбиват се яйцата със захарта. Постепенно към тях се прибавят – олиото, меда, содата загасена в оцета (2 с.л. оцет и 2 с.л. вода), канелата и брашното. Бърка се докато се сгъсти /да се отделя от съда/. След което се замесва меко тесто.
След това се приготвят по няколко начина.
Може да оформите малки топчета, които да подредите на неголямо разстояние едно от друго в намазнена тава. Пекат се в умерена фурна до кафяво. След това две по две могат да се залепят, докато са топли, с шипков мармалад.
Друг вариант е да се издълбаят с лъжичка меденките. Медените трохи се смесват с няколко лъжици мляко, чисто масло и 2 ванилии до получаването на крем с който пълним издълбаните меденки. Слепваме ги с шипков мармелад две по две. Там където се срещат двете половинки потапяме в разтопен шоколад и след това в смлени орехи. Срават много апетитни и сочни, подреждаме ги в поднос, който украсяваме с няколко борови клонки.
И другия вариант е да се разточи тестото на лист от който да се изрежат с формички или с чаша формички, които да се изпекат. Фигурките могат да се украсят с шоколад, смелни орехи, кокосови стрърготини. В зависимост от нашето желание и възможности можем да направим и вкусни украшения за елхата.
Използвани маркери:
бъдни вечер,меденки,сладки,мед
20.12.2005
Iznenadata sled ve4erq ;).