Последни Рецепти
Последни Статии

Средиземноморска диета бори депресията

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Средиземноморска диета
ни помага срешу депресията и стреса

Специалистите по хранене са стигнали до извода, че здравословното хранене може да ни помогне в борбата с депресията. Някои навици не само, че намаляват развитието на депресията, но могат да намалят вредното въздействие на стреса върху човешкия организъм.

Малко промени са необходими за да се облекчат депресивните симптоми. Тези на които най-лесно и бързо може да появлияем са храната и движението. Здравословната диета е един от най-лесните, но непрактикувани начини да излезете от депресията.
От множеството популярни диети средиземноморската диета е особено добра при борба със състоянието, защото осигурява на страдащия витамините и минералите, от които се нуждае тялото и особено мозъка.
Мозъкът има нужда от адекватен прием на хранителни веществва, като ненаситени мастни киселини Омега 3, витамини от В група (В12 и фолиева киселина), витамин Д и минерали като цинк, магнезий и желязо.

fish greece pix 2

Испански исзследователи наблюдавали здравето и начина на живот на повече от 10 000 мъже и жени в продължение на 6 години. Те стигнали до извода, че хората, които употребяват по-малко месо, млечни продукти и алкохол, а включват в своето хранене повече плодове, зеленчуци и риба много по-рядко страдат от депресия.
Продуктите, които са характерни за Средиземноморската диета като плодове, зеленчуци, маслини и зехтин са най-ефективни в борбата с депресията.

Традиционната диета от този тип се състои от по-висок прием на храни като зеленчуци, плодове, морски дарове, пълнозърнени храни, свежо месо, ядки и зехтин. Отделно, към нея спада и отбягването на обработени храни.Тази комбинация увеличава вероятността да се изгради устойчивост срещу патогенезата на психически заболявания.

В това изследване на испанските учени те установили, че Средиземноморската диета намалява риска от сърдечносъдови заболявания и нормализира кръвното налягане.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории