Последни Рецепти
Последни Статии

съхраняване на плодове

Добавено в Готварски техники

Добави към моето меню

Как да съхраняваме плодове
Плодовете присъстват всеки ден на нашата трапеза

Предлагането на пресни плодове в магазините е голямо – ябълки, круши, цитрусови плодове – банани, портокали, мандарини, грейпфрут, ананас, лимони, лайм, дини, пъпеши, грозде – днес те могат да бъдат купени по всяко време на годината. Голямо е разнообразието от замразени и сушени плодове.

fruitstor

Специалистите по хранене смятат, че трябва да бъдем внимателни с избора на плодове, начина по който ги съхраняваме и рецептите, които приготвяме с плодове, защото най-важното е да съхраним витамините и микроелементите, които се съдуржат в тях и ги правят толкова важни за организма ни.

Цели плодове могат да се съхраняват при стайна температура до 1-3 дни или до една седмица в хладилник.
Нарязани плодове могат да се съхраняват до 24 часа в хладилник, покрити с тънко домакинско фолио.
Много важно е да избираме плодовете според сезона, защото узрелите плодове съдържат най-много витамини.
Ако в хладилника не достига място за плодове то може да ги подредим в дървени или пластмасови касетки, в които въздуха да може да циркулира свободно, поставени на тъмно и хладно място.

fruit-basket zima pix

Диетолозите съветват колкото се може по-често плодовете да присъстват в нашето меню. Различни плодови салати, десерти, приготвени с плодове, а защо не и в рецепти за основно ястие с плодове – пиле с ананас, свинско с круши, пълнени дюли с кайма, или една традиционна бългасрка рецепта като касапска яхния със сини сливи. В българската национална кухня има рецепти за яхния от дюли, сини сливи. Много вкусно и красиво е пиле с лимон и чесън, а рибата не може да си я представим без риба, сьомгата идеално се съчетава с лайм и копър. Може да се приготви пиле или патица с портокали. По този начин ние осигуряваме на нашият организъм витамини и микроелементи.

gorski plodove pix

Има много рецепти за десерти с плодове. От традиционните кексове, щрудели и мъфини с плодове до плодавата салата със стафиди и орехи. А защо да не приготвите и крамбъл с плодове.

Ако вашето дете не иска да яде плодове можете да приготвите интересно оформени плодове.

Защо трябва да предпочетем плодовете пред натуралния сок, продаван в магазина в кутия? защотоплодовете съдържат повече витамини и фибри.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории