Патладжани по гръцки
Добави към моето меню
Мелитзаносалата
или дип от патладжан, заради многото рецепти с патладжани името е Патладжани по гръцки.
На гръцки патладжан е (мелитзана – μελιτζανα) и е на голяма почит. Има много варианти на Мелитзаносалата , но най-често патладжана се приготвя печен на скара, вариантите са в подрпавките и добавките. Получава се пастет, вкусен поднесен с препечена филийка или топла домашна пита.
Продукти
3 големи патладжана
200 г кисело мляко
няколко стръка магданоз
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 лимон
Приготвяне на Патладжани по гръцки
* Патладжаните се изпичат на скара за да получат леко опушен вкус. Като вариант може да ги надупчите с вилица и да ги изпечете във фурната
* Изстиналите патладжани се обелват и поставят в пасатор
* Добавят се нарязани скилидки чесън, магданоз и зехтина. Настъргана лимонова кора (по желание) и лимоновия сок. Млякото се добавя постепенно за да получите желаната гъстотата на дипа