Последни Рецепти
Последни Статии

Меломакарона

Добавено в Гръцка кухня, Десерти, Наши гости

Добави към моето меню

Меломакарона
рецепта за класически гръцки коледен сладкиш
grycki sladkish koleda

Продукти за тестото:
400 г портокалов сок
530 мл зехтин
50 г разтопено масло
½ ч.л. сода бикарбонат
¼ лъжичка канела на прах
1/8 ч.л. смлян карамфил на прах
1,2кг брашно
30 г пудра захар
настъргана кора от 1 портокал
500 г смлени бадеми.
Продукти за сиропа:
500 мл вода
700 гзахар
1 портокал (срязан на половина)
2 бр. канелени пръчки
100 г мед

Начин на приготвяне:
Сироп:

* В тенджера слагаме водата, захарта, портокала разрязан на две и канелените пръчки. Разбъркваме добре първоначално и загряваме за 1-2 минути, докато не започне да ври. Махаме от огъня, изваждаме портокала и канелените пръчки, добавяме меда, разбъркваме и оставяме настрани да се охлади.

Меломакарона
* В голяма купа слагаме портокаловия сок, зехтина, стопеното масло, содата бикарбонат и карамфила. Объркваме сместа с ръка (никога не използвайте миксер) и след това добавяме брашното и пудрата захар.
* Продължаваме да разбъркваме в спирала отвътре навън, докато всички съставки не се смесят добре (2-3 минути). Внимавайте да не размесите твърде много съставките. След това започваме веднага да оформяме меломакарона във форма и размер, каквито пожелаем. Поставяме ги върху тава с хартия за печене и ги печем на 170-180 градуса за приблизително 30 минути, докато не станат златисти.
* Когато са готови и все още горещи ги слагаме в сиропа, разбърквайки внимателно, за да ги покрие изцяло. Поставяме ги на метална решетка, за да се отцеди излишния сироп. В друга тавичка поставяме счукани бадеми и поръсваме с мед на дъното, като нареждаме отгоре меломакарона на пластове. Върху всеки пласт поръсваме с още мед и счукани бадеми, докато меломакарона свършат.
* Съхраняваме в картонена или пластмасова кутия, за да останат свежи за повече време.

Рецептата ни предостави Йоанис Фридакис от Гърция, който се обучава по време на своя трети семестър от Кулинарна Академия HRC в Ресторант Таланти.

И още един вариант за тези гръцки сладки споделена от Didi Iv-MellRecepti
Коледни сладки, МЕЛОМАКАРОНА

melomakorana

Продукти:
2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. бира
1/2 ч.ч. сок от портокали
кори от 2 портокала – стрити на дребно ренде
1 к.л. канела
1 к.л. карамфил
2 к.л. сода бикарбонат
2 к.л. бакпулвер
7 и 1/2ч.ч.брашно, нито повече нито по-малко

Сиропа:
1ч.ч. мед
3ч.ч. захар
3ч.ч. вода
1/2 стрита лимонова кора
Варим сиропа за 10 мин.

Замесваме заедно всичките продукти за тестото. Правим на малки топчета, които притискаме леко между дланите. Печем на 175 градуса за около 20-25 мин. Осте горещи ги потапяме в топлия сироп за малко. Намазваме ги отгоре с мед и поръсваме със смлени орехи.
Успех и весели празници!!!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории