Рецепти с пъпеш
Добави към моето меню
Пълнен пъпеш с праскови и сметанов крем
1 ароматен пъпеш около 1 кг
2 с.л. коняк или ром
1/2 кг праскови
4 яйца
125 мл бяло вино
5 с.л. захар
125 мл сладка сметана
Пъпешът се обелва, отрязва му се капачето и през отвора се изчиства семето, след което се облива отвътре с коняка. Разбитите яйца, захарта и виното се бъркат на водна баня, докато сместа се сгъсти. Съдът се изважда от водата и щом кремът изстине, се прибавя разбитата сметана. Прибавят се обелените и нарязани на ситно праскови и пъпешът се пълни със сместа. Оставя се в камерата на хладилника за 2 часа. Преди поднасяне може да се залее с останалия крем.
Плодова салата с пъпеш и сладолед
половин пъпеш
1 банан
4 кайсии
2 праскови
1 чаша горски ягоди
3-4 с.л. сладко
250 г готов сладолед
Почистените, обелени и нарязани на кубчета кайсии, праскови, банан и пъпеш се нареждат в дълбока купа, прибавят се измитите ягоди, заливат се със сладкото и всичко се оставя в хладилника за 2 часа. Преди сервиране плодовете се разпределят в чаши и отгоре се поставя топка сладолед.
Желиран пъпеш с горски плодове
2 малки ароматни пъпешчета
2 ч.ч. нарязани плодове (кайсии, праскови, ябълки, круши)
250 г къпини или боровинки
4 с.л. захар
1 пакетче желатин
60 мл десертно бяло вино
2 праскови
Добре измитите пъпешчета се разрязват на половинки, почистват се от семето, като съвсем леко се издълбават с лъжица, и се оставят в хладилника. Къпините се кипват в чаша вода, прецежда се сокът и заедно със захарта отново се слага на огъня. Прибавя се размекнатият в малко студена вода желатин и се бърка, докато се разтопи. С топлата течност се заливат нарязаните плодове и се добавя виното.
Пъпешчетата се пълнят със сместа и се оставят в хладилник, докато се желират.
Гарнират се с кръгчета от праскови и по една къпина в празнината от костилката.
Идеятя е колкото са порциите, толкова и да са пловинките от пъпеши.
Плодовете могат да бъдат и различни, в зависимост от нашите предпочитания и с какво разполагаме в момента.
Сладолед от пъпеш
1 кг пъпеш
3 -4 с.л. захар
сок от половин лимон
Обеленият, почистен от семките и нарязан на парчета пъпеш се пасира с миксер.
Захарта се загрява в 150 мл вода, докато се получи захарен сироп.
Охлажда се леко и се смесва със сока от пъпеша. Добавя се лимоновият сок и сместа се разбърква. След това се оставя в камерата на хладилника да се замрази, като от време на време се разбърква.
Мелба в пъпеш
1 средно голям пъпеш
150-200 г сушени тропически плодове (микс от ананас, папая, манго)
1/2 кг сладолед
за дресинга:
100 г мед
3 с.л. бяло вино
1 с.л. ром
Пъпешът се изрязва във формата на кошничка, почиства се от семето, а отстранената част се издълбава с лъжичка на кръгли топчета.
Медът се смесва с рома и виното и с получения сос се обливат стените на пъпешовата кошница.
Кошницата се пълни със сушените тропически плодове и пъпешовите топчета, слагат се топките сладолед.