Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно хранене за по-добра памет

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Здравословно хранене за по-добра памет
орехи, шоколад, магданоз, сок от моркови и магданоз – всеки има своите изпитани рецепти и начини за стимулиране на паметта и на запомнянето на информация от ученическите години, по време на сесия, при подготовката за сертификация, когато учим чужд език.
Дали храната може да ни помогне за по-добра памет – да
разбира се трябва да имаме и изградена система как да учим, да сме мотивирани, да познаваме материята, която учим практически.

nut pix

Човешкият мозък е с маса само 2-3% от общата маса на тялото, но изразходва 20% от всички мазнини, постъпващи в организма. Това са павилата, които могат да ни помогнат да учим по-добре и да развием нашата памет, които зависят от начина ни на хранене.

Закусвайте! закуската е най-доброто начало на деня.
Хранете се бавно и спокойно, без да се разсейвате с други дейности, докато се храните.
Въглехидратите са основен източник на енергия за мозъка – те помагат за усвояването на информацията.
Контролирайте употребата на мазнини, но не ги изключвайте напълно от храната си.
Когато учите бъдете леко гладни – това е проверено правило. Лекото чувство за глад активизира умствената дейност, докато продължителното въздържане от пълноценна храна действа обратно.
Това, което способства за правилното кръвообращение, е добро и за мисловните процеси. Мозъкът не може да работи на 100%, ако артериите са запушени с холестерол, защото постъпващата в него кръв е бедна на кислород. Важно е в храната да се включат продукти, богати на антиоксиданти и особено на витамин Е.

Това са храните, които могат да ни помогнат за по-добра памет:
* Гответе със зехтин, защото е богат на антиоксиданти;

* Паметта се стимулира от салати от зеленчуци и бобови култури, приготвени с растителна мазнина;

* Риба – поне два пъти седмично яжте риба и моркси дарове, зашото в тях се съдържат фосфор и ненаситени мастни киселини, които стимулират дейността на мозъчните клетки;

* Плодове и зеленчуци
– в бананите има значително количество витамин В6;
– чепка грозде или ябълка ще помогнат за концентриране на вниманието;
– доматите са богати на манган;
– портокалите и червените чушки забавят процеса на стареене на клетките.

* Пийте вода – 90% от мозъка се състои от вода, затова трябва да се пият повече течности – помага за повишаване на концентрацията и вниманието;

* Месо и яйца – съдържат желязо, което стимулира умствената дейност. Седмичното ви меню трябва да включва нетлъсто месо и поне 3 яйца, за да може организмът ни да поеме достатъчно количество В12;

* Ориз, хляб и паста
– за работата на мозъка са необходими въглехидрати, които се превръщат в глюкоза и способстват за активизирането на умствената дейност;

* Кашкавал е богат на протеини (70 г кашкавал се равняват на 100 г месо) и помага за концентрацията на вниманието;

* Соя действа добре на паметта и спомага процеса на учене;

* Не злоупотребявайте с алкохола, защото намалява вниманието
* Бъдете разумни с кафето, защото може да причини безсъние и нервна възбуда.

Проблеми с паметта могат да възникнат от постоянен стрес или липса на витамини.
Универсално средство за подобряване на паметта не съществува – затова трябва да подхранваме мозъка си с продукти, съдържащи максимум полезни вещества за неговата работа и активизиращи умствената дейност.
Проблеми с паметта могат да възникнат от постоянен стрес или липса на витамини.
Нормалната работа на мозъка се нарушава, ако към нездравословното хранене се прибавят недоспиване, алкохол и заседнал начин на живот. Паметта се влошава и поради лошото усвояване на хранителните продукти и неправилното хранене (злоупотребата с полуфабрикати), а също и в резултат на депресивни състояния.

Това са правила, препоръки, храни … познати са. Въпросът е да бъдат спазвани.
В нашето семейство така се получиха нещата, че сертификатите се оказаха задължителни, програмните езици и платформите се сменят постоянно, проектите са отговорни, а клиентите големи. И децата са отговорност. Тази година синът ми завърши със златен медал Математическата гимназия и медалите станаха много от състезания и олимпиади, но този както каза той е най-важният, защото е за 5 години труд.
И през всичките тези години аз съм търсила рецепти, начини, техники за подобряване на процеса на учене и на начина на хранене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории