Последни Рецепти
Последни Статии

Хранителна непоносимост

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Хранителната непоносимост – причина за наднормено тегло
Наднорменото тегло е само едно от заболяванията, причинявано от неправилното хранене.

Още древните лекари са забелязали, че хората по различен начин реагират на един и същ хранителен продукт: за едни той може да е от полза, но за други може да се окаже истинска отрова.
Съвременните медицински изследвания потвърждават това твърдение – първопричината за много хронични заболявания, болки в ставите, мигрена, и, разбира се, за наднормено тегло се крие в хранителните продукти.

На всички е известна “класическата” хранителна алергия с нейните бързо и ярко изразени прояви под формата на кожен обрив, затруднено дишане, отоци. Тя се среща само при 5% от населението. В този случай един или друг продукт се възприема от организма като алерген, т.е. като елемент враждебен на организма. С него се борят антителата.

Съществува и друг тип реакция на организма – това е скритата хранителна алергия или хранителната непоносимост. На нея са подложени 80% от населението на развитите страни. Нейни последствия са различни заболявания – такива на кожата, храносмилателната и ендокринната система, мигрени, артрити.

Една от най-често срещаната проява на хранителната непоносимост е наднорменото тегло.

Много хора се борят със своите заболявания без да подозират, че първопричината за тях е храната, която ядат.

Хранителната непоносимост – това е биохимична хиперчувствителност към определени видове храна, които нашата имунна система възприема като опасни и ги “атакува” с помощта на антителата – имуноглобулин тип IgG. Образувалите се в резултат на тази атака имунни комплекси се разнасят от кръвотока по целия организъм, нарушавайки неговото нормално функциониране. Хранителната непоносимост е реакция от забавен тип. Тя се нарича също скрита хранителна реакция.
Без специален лабораторен анализ практически е невъзможно да се проследи връзката между употребяваната храна и симптомите на болестта или постепенното прибавяне на тегло.

по идея на zdrave.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized