Последни Рецепти
Последни Статии

Меню за пости

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Меню за пости

Вярващите постят 40 дни така, както е постил и Исус 40 дни в пустинята.

leshta

По време на пост в менюто не се включват – яйца, месо и млечни продукти.
Риба и растително масло може да се добавят само в определени дни. Има дни и в които нищо не се яде – първата седмица и последната – Страстната седмица – са най-строги.
Днес съществуват различни мнения за необходимостта от спазване на пост. От гледна точка на религията – постът е преди всичко духовно пречистване, защото само истински вярващ човек може да се откаже от кулинарни изкушения.
Прието е, че по време на пост настъпва очистване на организма от шлаки за сметка на по-правилно хранене и по-лека храна. От друга страна нашите предци са ограничавали своето хранене и защото в този период запасите от хранителни продукти са много ограничени, а да се колят животни или да се дои мляко от животните е било неизгодно (това е периода в който и кравите, овцете, козите раждат малките си)

Като се разгледат различни мнения може да се каже, че постното меню е личен избор на всеки от нас днес. Но е хубаво преди да започнете пост да се консултирате с лекар. Ако имате авитаминоза, ако сте бременна или имате хроническо заболяване не си струва да се експериментирате. Това го помня от една монахиня, която каза, че на Господ сме му потребни живи и здрави, а не постещи и болни.
Същото важи и за малките деца. Млечните продукти и месото са необходими за тяхното развитие и ръст, затова не на всяко дете може да се окаже, че може да бъде на пост.
За тези, които постят, но имат нужда от още идеи за постни рецепти ще добавяме рецепти тук. Ще се опитаме това да са рецепти полезни, но и вкусни и красиви.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории