Последни Рецепти
Последни Статии

Месни заговезни – традиции

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Днес е Месни Заговезни или Неделя Месопустна. Православният църковен празник отбелязваме в неделя, 8 седмици преди Великден.
През 2019 г. датата е 3 март. На 2 март е Голяма Задупница. Сирни Заговезни е на 10 март и започва Великият пост.

Месни Заговезни – традиции и обичаи

Ден преди Месни Заговезни, в събота, се отбелязва Задушница пред Великия пост. Както при другите задушници, се ходи на гроба на нашите близки, прекадява се, прелива се с вино, пали се свещ. Раздават се подавки: жито, хляб, дребни сладки.

Традицията на Месни заговезни повелява по-младите да посещават домовете на по-възрастните – родители, кръстници, роднини, близки и тия, от които се чувстват задължени да поискат прошка по случай неделя на опрощението.

mesni zagovezni 2

В седмицата преди Сирни заговезни църквата подготвя вярващите за изпитанието на строгия пост и разрешава консумацията на мляко, млечни продукти и яйца. Вечерта на Месни заговезни се слага трапеза с месни ястия (обикновено кокошка) и се заговява с месо. На този ден се заговява с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. В седмицата след „Месни заговелки” се яде много извара, масло и яйца.
В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към служба на ближния и към добродетелност.

bobovo greana rakia
Старовремска трапеза за Месни Заговезни

Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.

Започва време на пост – пост хранителен и пост духовен – до Великден. През тази година Великият пост започва на 26 февруари и продължава до 16 април 2017 година

mesni zagovezni 1
Месни Заговезни
2018 година – 11 февруари
2019 година – 03 март
2020 година – 23 февруари

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории