Месопустна Задушница
Добави към моето меню
Днес е Месопустна Задушница.
Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди Великия пост.
На Голяма Задушница християните извършват помен за душите на починалите. Според православието днес е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях.
В храмовете се отслужват заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни. За Задушница мнозина записват имената на свои покойни близки за споменаване в заупокойните молитви по време на литургията и панихидата, отслужвани в храмовете.
На Месопустна Задушница църквата се моли и за загиналите при бедствия, войни и убийства, внезапно починали или останали без погребение.
Да почетем тяхната памет, защото тогава разбираме какво са ни дали и за какво живеем
Традиционно за Задушница се приготвят питка, жито и вино.
Как да приготвите варено, подсладено жито.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.
Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.
Виното е символ на кръвта на Исус Христос.
Хората палят свещи, за да видят в огъня образа на своите близки.
Дори да сте далече от своите роднини, от местата където са погребани близките ви хора – Задушница е време да си спомните за тях. По това време мислите за починалите си баба, дядо, родители … те, спомение, сами идват. И си ги спомняме с добро. И ни липсват…
Дори да сте в страна където трудно може да споделите с някого пригответе храна и я оставете на масата за тях
или дарете храна в някой дом.
По-важното е да си спомним за близките си, за доброто сторено от тях и да не позволяваме на това добро да изгасва като пламък на свещичка.