Последни Рецепти
Последни Статии

Месопустна Задушница

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Днес е Месопустна Задушница.
Нарича се така, защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди Великия пост.
На Голяма Задушница християните извършват помен за душите на починалите. Според православието днес е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях.
В храмовете се отслужват заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни. За Задушница мнозина записват имената на свои покойни близки за споменаване в заупокойните молитви по време на литургията и панихидата, отслужвани в храмовете.
На Месопустна Задушница църквата се моли и за загиналите при бедствия, войни и убийства, внезапно починали или останали без погребение.

zadushnica
Да почетем тяхната памет, защото тогава разбираме какво са ни дали и за какво живеем

Традиционно за Задушница се приготвят питка, жито и вино.
Как да приготвите варено, подсладено жито.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.
Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.
Виното е символ на кръвта на Исус Христос.
Хората палят свещи, за да видят в огъня образа на своите близки.

Дори да сте далече от своите роднини, от местата където са погребани близките ви хора – Задушница е време да си спомните за тях. По това време мислите за починалите си баба, дядо, родители … те, спомение, сами идват. И си ги спомняме с добро. И ни липсват…
Дори да сте в страна където трудно може да споделите с някого пригответе храна и я оставете на масата за тях
или дарете храна в някой дом.
По-важното е да си спомним за близките си, за доброто сторено от тях и да не позволяваме на това добро да изгасва като пламък на свещичка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории