Миди с ориз и шафран
Добави към моето меню
Миди с ориз и шафран
Рецепта споделена от Боби Илиана
Продукти
500 г миди (замразени с черупка или пресни)
4 с.л олио
3 ч.ч. вода
1 ч. ориз (около 200-230 гр.)
1 тиквичка
1 морков
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
2 г шафран
1 дафиноф лист
черен пипер и сол на вкус
Рецепта за Миди с ориз и шафран
• Добавяме олиото в тигана (теджера) и запъражваме лука и чесъна – до златисто
• След като са добили златистцвят, се добавят тиквичките и морковите (предварително нарязани на малки кубчета )
• Задушаваме около 10 мин. докато започнат видимо да омекват
• Добавяме ориза разбъркваме и добавяме 2 ч.ч. вода и подправки на вкус -сол, черен пипер, дафиновия лист и шафран
• Оставяме да ври – докато оризът си поеме водата и започне – да залепва …
• Добавяме мидите и другата чаша вода .
• Разбъркваме добре така, че да се уверим, че ориза не е залепнал на дъното (През цялото време проверявайте това !)
• Оставяме да ври (като наблюдаваме водата да не извира напълно, ако е необходимо – добавете още малко вода )
• Опитвайте ориза дали се е сварил и щом сте се уверили ,че е сварен, изключете котлона
• Оставете отворен капака на тигана (тенджерата) – докато ориза поеме по-голямата част от течността.
Сервирайте след 3-4 мин. Поръсете с копър
В случая съм използвала тиган – не за друго да виждате по добре на снимките, но в тенджера би се получило по-добре. Водата в тигана, извира по-бързо и трябва да се внимава