Милинки за закуска
Добави към моето меню
Рецепта за закуска в почивните дни
Милинки
рецепта споделена от Дани Радева
Продукти
1 кг брашно
1 кубче мая (42 г)
1 яйце
250 мл прясно мляко
1 с.л. оце
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
300 г сирене
100 мл олио
Рецепта за милинки
• Разтваряме маята в топлата вода със захарта (1 ч.л.) и оставяме докато шупне
• Прибавяме сол (1 с.л.), прясното мляко, яйце, оцет и 4-5 с.л. олио
• Брашното се прибавя малко по малко и замесваме меко тесто
• Оставяме тестото да втаса намазано с олио докато удвои обема си
• С намазнени ръце оформяме топчета, малко по-големи от орех, които редим в намазана с олио тава
• Поръсваме с натрошено сирене и оставяме милинките на топло за около 20 мин
• Запържваме 1-2 с.л. брашно и щипка сок в сгорещено олио
• Докато е горещо заливаме милинките и ги слагаме в предварително загрята фурна на 190 градуса
• Пекат се до зачервяване
• След като се изпекат гу намазваме с масло и покриваме с кърпа за 10 ми
От тази доза се получиха 3 тавички милинки с диаметър 28 см