Последни Рецепти
Последни Статии

Преяждането е на психологическа основа

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Случвало ли ви си е на масата да има сложен цял хляб и вие да изядете повече отколкото ядете за цял ден. Или да не разберете кога сте изяли цял шоколад седнали пред компютър? Или да присъствате на събиране с шведска маса или да сте на хотел all inclusive и да консумирате повече храна отколкото консумирате обикновено? Да това са примери когато преяждаме.

mindless-eating
Отговор на този въпрос дава книгата
“Безумното хранене: защо ядем повече, отколкото ни се струва”.
професор Брайън Уансинк от Университета Корнел в САЩ.

Оказва се, че хората най-често преяждат не защото са гладни или храната им е вкусна, а по чисто психологически причини.
В книгата е направен анализ на много анкети, които ученият е събрал, 63 различни, за да предели защо и в какви количества поглъщаме храна.

Неконтролируемото ядене в доста случаи се дължи може да се дължи на
– личностни проблеми, т.е. на психологически проблеми, които намират израз в приемането на храна –хиперфагия “Ще започнете да отслабвате, когато храната престане да бъде единственото удоволствие в живота ви”
– размера на опаковките и съдовете, в които е поместена храната.Как да се храним правилно

По този повод Уансинк дава следния пример: “Ако 100 г сладолед бъдат поставени в малка чаша, то на лакомника ще му се стори, че в нея има голямо количество от десерта. Ако същата порция обаче е сложена в обемна купа, дажбата на сладоледа ще изглежда по-малка и човекът ще поиска допълнително.”
Ако още не вярвате, направете опит – купете голяма опаковка сладолед – вземете кутията и седнете с нея – възможно е да я изядете и цялата, а сега си сипете в стъклена купичка, сложете 1 или 2 плода, нарязани красиво – такива малки разлики създават различни усещания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized