Мини питчици
Добави към моето меню
Мини питчици – Ачма
рецепта Юммю Варналъ
Продукти
– 1 водна чаша (200 мл) олио
– 1 водна чаша топло прясно мляко
– 1 водна чаша топла вода
– 1 пакетче прясна мая
– 1,5 ч.л. сол
– 3 с.л. захар
– Брашно колкото поеме- около 1кг
– Малко олио за разстилане на питчиците
– 1 жълтък за намазване отгоре
– Сусам или маково семе за поръсване
– Плънката може да бъде всякаква – сирене, салам, маслинки, сладко, различни подправки и др.
Приготвяне
Първо в съд за месене се слагат млякото и водата, след това се прибавят маята и захарта. Разтваря се добре маята, след което се прибавят олиото и солта. След това се прибавя малко по малко пресято брашно- прибавя се докато се получи съвсем леко лепкаво тесто. Замесеното тесто се оставя да втаса – около 1 час. От готовото тесто се взема парче малко по-голямо от орех. С намазнени ръце парчето тесто се разстила колкото малка чинийка (чашките за кафе ), поставя се избраната плънка и се завива на руло, после се увива като охлювче. Оформените питчици се намазват с жълтък и се поръсват със сусам. Пекат се на 180 С, за около 15-20 минути, но градусите и минутите зависят от фурната ви.